viernes, 20 de enero de 2017

CASTELL DE VILAJOAN. GARRIGÀS. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa publica una fotografia del Castell de Vilajoan, del que patrimoni Gencat ens diu; edifici aïllat que es troba a l'extrem meridional del poble, a tocar del marge del Fluvià. És un gran casal de planta rectangular construït amb còdols, i un petit pati central. La façana principal està encarada al nord. El portal, d'arc de mig punt, adovellat, s'obre a la base d'una torre rectangular que forma continuïtat amb la resta del mur, sense destacar-se. A la part alta del mur hi ha merlets rectangulars amb espitlleres. Veiem un matacà ben conservat, damunt el portal, amb carreus esquadrats. A la resta del mur els espais entre els merlets resten aparedats i damunt d'ells hi ha una teulada. S'obren en aquesta façana dues finestres coronelles, geminades, gòtiques, d'arquets trilobulats. El mur occidental paral•lel al riu, mostra a l'extrem nord el cos rectangular de la torre cantonera adossada a la fortificació. La torre posseeix merlets també aparedats.


El 1406 Galceran de Pontós era senyor del castell. Aquesta és la primera referència de l’edificació, que podria haver-se construït poc abans. Durant el segle XVII Vilajoan formava part de la batllia reial de Siurana.

Quan al topònim trobava; en la documentació antiga Carrica (Segle X), d’origen incert, potser relacionat amb garriga, etimològicament d'un mot preromà *garrīca o *carrīca, ‘coscoll, alzina’ (?), sobre l'origen del qual han discutit amplament els lingüistes (cf. Schuchardt en ZRPh, xxiii, 198; P. Skok en Rom. l, 210; Gamillscheg en ZRPh, xli, 505; Meyer-Lübke Kat. 121).

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , ‘posar en valor’ el nostre patrimoni històric i/o artístic, és per als catalans un impartiu ètic .

No hay comentarios:

Publicar un comentario