martes, 17 de enero de 2017

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ESTEVE DE CANTALLOPS. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa publica una fotografia d’aquesta església parroquial, situada al centre del poble de Cantallops, el campanar - com en altres indrets de Catalunya - és una torre de l'antiga muralla.


Patrimoni Gencat ens diu que és un edifici de dues naus de capçalera carrada que ha sofert nombroses transformacions al llarg dels segles. A la façana hi podem veure la portalada de dos arcs, un de mig punt i l'altre apuntat; s'hi obren també dues finestres d'arcs de mig punt, transformades; són de doble esqueixada. Al costat nord hi ha les capelles laterals, afegides el segle XVIII. La nau septentrional posseeix volta de canó i la del costat de migdia és de quart de cercle. Tot l'interior és cobert de calç i pintat modernament. Al costat de la porta hi ha una làpida gòtica datada l'any 1320.


Fotografia de Marta Lloret. 2009

Encara que l'església apareix documentada ja el 844 com a possessió del Monestir de Sant Quirze de Colera, sembla ser que l'actual edifici data principalment del segle XIII. Joan Badia i Homs ( Palafrugell, (9.05.1941) , creu que aquesta primera notícia es tracta d'un falsificació per part dels monjos de Colera que volgueren justificar, mitjançant aquest document suposadament promulgat per Carles "el Calb", els seus drets sobre diverses esglésies de la zona. Segons ell aquest document va ser redactat el segle XIII. Així doncs les primeres noticies segures que posseïm són del 1279 i 1290 quan se l'esmenta amb el nom d'Ecclesia de Catalupis. L'església actual era l'antiga capella del castell.

Em cridava l’atenció que es consideri ‘monument’ una pallissa situada al número 6 del carrer de les Escoles, i no l’edifici que aixoplugava l’Ajuntament i les Escoles, del que ens agradarà tenir noticia del seu autor a l’email coneixercatalunya@gmail.com


La tradició cristiana explica que Pau de Tars – que serà més tard l’ apòstol Sant Pau , conegut també com l'Apòstol dels Gentils - , estava vigilant la roba dels que lapidaren a Sant Esteve. Fets Apòstols 22, 20, i quan era vessada la sang d'Esteve, el teu testimoni, jo també hi era present, aprovant-ho i guardant els mantells dels qui el mataven.

No hay comentarios:

Publicar un comentario