El Joan Dalmau Juscafresa publica unes bellíssimes imatges de l’edifici del carrer Tarongeta, 27 de Palafrugell, que al llarg dels anys ha acollit activitats diverses ; Escola d'Arts i oficis- antiga biblioteca- antic museu del suro
Reprodueixo de :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Palafrugell&page=1&pos=1
Edifici de Pb i pis amb terrassa superior, on hi ha un petit àtic per serveis. És una mostra de llenguatge racionalista de l'època al nostre país (amb alguna referència noucentista). Hi destaca la claredat compositiva de les façanes, el pòrtic i la distribució interna a base d’àmplies i lluminoses sales a l'entorn de l'espaiós vestíbul i de l'escala central. Les obertures són exteriorment emmarcades amb prominent motllurat d'elements prefabricats. A la façana principal hi és molt marcada la crugia central, també amb ressalts verticals i horitzontals del mateix material, on hi ha l'escala i pòrtic d'entrada amb tres arcades de mig punt sobre columnes cilíndriques d'obra i enlluïdes. A la planta superior dos petits balcons semicirculars als extrems de les obertures, completen la suggerent composició i d'aquest conjunt.
Projecte: gener 1931, i construcció : 1931-1934.
Probablement dos projectes: el de l'arquitecte Maggioni [ Joaquín Maggioni Castellá (1899-1970)?] , i el de l’Emili Blanch i Roig (La Pera, 30 d'octubre de 1897 - Girona, 9 de gener de 1996). Tots dos en col•laboració amb el director de l'escola d'Art i Oficis Lluís Medir i Jofra (Palafrugell, 1893 - 1957), i l'aparellador i futur professor de l'escola Josep Dàunis i Ferrer.
1930: l'industrial surer Joan Miquel i Avellí, més conegut com a Joanet Mario, (Palafrugell, 1875 – 1934), adquireix el solar. / Gener 1931: Projecte. / 1931: es col•loca la 1era. pedra en un acte inclòs dins les celebracions de la proclamació de la II República, en temps del recordat alcalde Josep Sagrera Corominas (Palafrugell, 1881-1934)/ 1934 : s'acaben les obres.
L'escola funcionà des del gener del 1935 juntament amb la nova Biblioteca dins la xarxa de la Generalitat. El primer director de l'escola havia estat, des del 1913 al 1917, Joan Baptista Coromina Figueras (La Bisbal, 11 de maig de 1890 + 27 de setembre de 1919) -de qui parla Josep Pla i Casadevall, (Palafrugell, 8 de marzo de 1897 - Llufríu, 23 de abril de 1981 al "Quadern Gris"-; després ho fou el dibuixant local Lluís Medir i Jofra fins a la seva mort ben entrada la postguerra; ambdós deixaren un gran record. Després de la guerra només les classes de dibuix de Medir mantingueren l'antic caliu; quan aquest professor desaparegué l'escola s'anà extingint dins la més absoluta mediocritat. Hi restà en funcionament la Biblioteca que als anys 60 passà a la nova Casa de Cultura.
Des del 1973 al 1984 l'edifici ha albergat una Escola de Formació Professional per a la qual s'ha construït recentment un nou estatge.
Des de 1991 l'edifici acull el Museu del Suro, secció del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.
Les dades del Catàleg de Patrimoni son força coincidents.
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf
A la pàgina de l’Ajuntament diuen que hi ha el Museu del Suró:
http://www.museuscostabrava.cat/index.php?pagina=2&museu=3&idioma=1
Paulí Martí, fa un comentari al facebook; ara hi ha gent vinculada a l'escola municipal de teatre realitzant decorats i attrezzos.
El Joan Dalmau Juscafresa em diu que el nou Museu del Suro de Palafrugell està al carrer Begur,15; l'entrada principal és al carrer Begur, l’edifici dona a la plaça de Can Mario on hi ha la torre, i també al carrer Pi i Margall, que també s'anomena Placeta del Museu del Suro,està ubicat on abans hi havia la fàbrica de Can Mario que posteriorment es va dir Armstrong.
Esperem que des del Consistori alhora que actualitzen les dades a la xarxa, ens explicaran l’activitat que s’ha fa actualment .
Afegia aquest edifici a la llista d'edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, i aprofito alhora per demanar la col·laboració de TOTHOM en la nostra recerca
Els catalans hem de recordar en tot moment que , QUI PERD ELS SEUS ORÍGENS, PERD LA SEVA IDENTITAT.
No hay comentarios:
Publicar un comentario