martes, 31 de enero de 2017

CONVENT I COL•LEGI DE LES GERMANES CARMELITES. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia seguir unes magnifiques fotografies del Convent i col•legi de les Germanes Carmelites, que s’estructuren al voltant d’un espai o claustre de planta rectangular molt allargada amb dos pisos d’arcades ogivals sobre grosses columnes i capitells amb relleus d’obra i també balustrades en el pis .


Reprodueixo de : http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf
Els cossos d’edifici són de dues plantes, baixa i pis, bàsicament compartimentats per aules i habitacions al llarg dels passadissos.

L’església de la Mare de Déu del Carme, neogòtica, té una ostentosa façana amb portada d’arc apuntat com els del finestral trioforat del centre. També hi destaca un òcul, una petita espadanya i guardapols i cornisa motllurats. L'interior de l'església ha estat alterat en els anys anteriors a 1990 i s'ha transformat en un espai amb dues plantes, la baixa dedicada al culte.


La façana principal de tot el conjunt presenta obertures apuntades que s’arrengleren a dos nivells. El gros motlluratge de cornisament ressegueix els diferents contorns de les cobertes . Els paraments tenien un acoloriment de to ocre-vermellós amb imitació de carreuada, ja molt perduda. La façana principal dóna a un ampli pati frontal tancat amb paret, amb un portal entre pilastres, al carrer Sant Sebastià.

El projecte amb alçat de la façana lateral del col•legi (c.Bruc) és signat pel “director” de l’obra Josep FERRER i BATALLER, mestre d'obres, ens agradarà tenir noticia a l'email coneixercatalunya@gmail.com del lloc i data de naixement i traspàs d'aquest tècnic. Signa per la propietats , la Germana , Josefa DESEURAS.

No resta clar si aquest projecte correspon a una ampliació d’una part de l’edifici existent, o és l’únic fragment que queda del projecte total.

Es fama, a la població, que fou costejat per la família Barris [Josep Vergés Barris, va ser Alcalde de Palafrugell en el període 1912-1914] i copiat d’un model de col•legi francès, degut al contacte dels dits empresaris surers amb França.

Palafrugell, sortosament comptava amb escoles publiques, privades i/o confessionals, MOLT abans de la dictadura franquista :

http://relatsencatala.cat/relat/antigues-escoles-publiques-de-palafrugell-lempordanet-girona-catalunya/1055410

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/02/collegi-public-josep-torres-jonama.html

Esperem poder-ne ‘recuperar’ el major nombre possible.

Ens agradaria que la Revista de Palafrugell publiques aquestes notes, per tal de facilitar – fins on sigui possible – la recuperació de la memòria històrica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario