domingo, 8 de enero de 2017

RECORDS D’AMÈRICA. L’EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA. CATALUNYA

Tinc uns bons amics que tenen un apartament a l’Estartit, i m’expliquen que la senyora és posa malalta al poc temps d’arribar, ho relacionen amb les antenes – avui enderrocades – de Radio Liberty , ningú però els ha confirmar una relació causal, que confirmi les conseqüències actuals, d’aquella instal•lació sobre la salut, se sap, tot i tenir poca informació al respecte, que es van detectar entre antics treballadors de les antenes nombrosos casos d’esclerosi múltiple, de problemes cardíacs i de càncer. També que diverses anàlisis fetes constaten que en algun racons de la platja s’excedeixen – encara - els nivells de radiació recomanables per a la salut humana.

La nostra breu visita a la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista – que algú m’explicava eren prop de la platja, i foren destruïts pel mar , i dels que ens agradarà rebre’n una imatge a l’email coneixercatalunya@gmail.com – no ens permetia afirmar i/o negar la hipòtesis dels meus amics.

De l’existència d’escoles abans de la dictadura franquista a l’Estartit en dona testimoni :
http://www.raco.cat/index.php/EBE/article/view/273062/361280

JOSEP LLUÍS BARRASA PINEDO, amb aquest excel•lent treball alhora que documenta aquest àmbit de la història de l’Empordà jussà, manté la ‘bona fama’ de Girona, en el sentit de ser la província en la que més s’ha fet – i es fa – per recuperar la memòria històrica.

Els americans feien un flac favor tant a Pals com a l’Estartit, i fins a la comarca de l’Empordà jussà, quan decidien aixecar les antenes, i també en ocasió d’enderrocar-les.


Aquí els que feien bona feina eren ‘ els americanos’ , a l’Estartit refent l’església de Santa Anna -El Valentí Pons Toujouse, autor de la pàgina MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ , en relació a l’església de Santa Anna de l’Estartit, terme de Torroella de Montgrí, a la comarca de l’Empordanet, em diu que l’autor, va ser l’arquitecte Isidre Bosch Bataller ( Vilanna, 1875- Vilanna, Bescanó , 1960 ) a Pals, Regencós, Mont-ras i Palafrugell, fent escoles.

A Catalunya ens falten MOLTS , JOSEP LLUÍS BARRASA PINEDO, i alhora ens sobren multitud de gent mediocre i estulta que lluny del que sembla dir, només posa pals a les rodes, trenca la convivència i crispa els ànims.

No hay comentarios:

Publicar un comentario