martes, 24 de enero de 2017

IN MEMORIAM DELS MAGATZEMS CASA GRANÉS. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar unes fotografies de la finca que va acollir els llegendaris MAGATZEMS CASA GRANÉS, en quina descripció coincidien en aquesta ocasió Patrimoni Gencat, http://www.wikiwand.com/ca/Casa_Gran%C3%A9s , i
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=palafrugell&page=6&pos=51

Els magatzems de roba "Casa Granés" (popularment Can Granés) foren una de les botigues més antigues de Palafrugell, i de tota la comarca, el negoci familiar era força més antic que aquest edifici, projectat per l’arquitecte General Guitart i Lostaló (Gràcia, 1859 – Barcelona, 1926) l’any 1895, i del que en Joan Olivera, en fou el constructor.




Edifici de planta irregular a causa del traçat urbà. És remarcable l'esquema compositiu, a dos ordres, de la llarga façana amb preponderància dels buits sobre els plens a la part baixa (grans aparadors i porta d'entrada) i en canvi, totalment opac a la part superior del mur (finestrals cecs o simulats, que es corresponen amb les obertures inferiors) entre pilars en forma de falses columnes i capitells d'ordre corinti. El conjunt és coronat per un cornisament molt emfatitzat, amb fris de petits òculs calats i relleus de tema vegetal. L'enlluit de la façana ha conservat, encara que força esborrat, l’acolori’t original a base de tons blavosos i ocre-vermellós.

El plantejament d'espai interior únic s'ha mantingut; destaca un corredor elevat a mena de balconada interna correguda.
Edifici plenament integrat en el seu àmbit urbà.

La casa ha sofert poques alteracions importants; la més important és l'obertura de dues finestres al registre superior de la façana.

Als anys 20 del segle XX posen en marxa la fabricació de teixits de punt.

L’any 1960 s'inaugura una nova botiga a la Plaça Nova, dedicada a la venda d'articles de confecció per a senyora. I l'any 1963 s'inaugura una altra botiga, Marroquineria Alsius, dedicada a la venda d'articles de pell, bosses, etc.

A la mort de Francesc Alsius Granés, l'últim membre de la saga Granés dedicat al negoci del teixit, el 1977, la família deixa el negoci i durant 18 anys la Casa Granés serà regentada per uns llogaters que en mantindran el nom.

L'any 2000 tanca la botiga i el local comercial es dedicarà a un altre tipus de negoci. L'edifici i la botiga estan catalogats en el Pla Especial de Protecció i Intervenció en el Patrimoni Històric de Palafrugell.

La documentació va ser conservada per la família fins al seu ingrés a l'Arxiu Municipal de Palafrugell.

Cal recordar en tot moment, QUI PERD ELS SEUS ORÍGENS, PERD LA SEVA IDENTITAT.

No hay comentarios:

Publicar un comentario