jueves, 19 de enero de 2017

IN MEMORIAM DE LA HISTÒRIA INCOMPLERTA DE L’ESCOLA ‘TERESA DE PALLEJA’ DE FORTIÀ. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

En matèria de documentació dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista a Catalunya, s’ha fet una ‘feina destructiva excel•lent’ en els llarguíssims anys de la dictadura franquista , i en aquesta ‘Democraciola’ vergonyant que lluny de les expectatives de la ciutadania, continua amb TOTS els mals vicis anteriors.

A Fortià, com en molts d'altres pobles, existien ".. greus deficiències en les instal•lacions escolars que s'arrossegaven des de feia molts anys.." (Serna-Serra 2003, p. 48) quan les autoritats municipals es plantegen a principis del anys 20 del segle XX la construcció d'un edifici nou.

Ergo, hi havia escoles, encara que no s’esmenta on eren. Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L'any 1925 Teresa de Pallejà- ens agradarà tenir noticia del seus cognoms, i del lloc i data de naixement i traspàs a l’email coneixerctalunya@gmail.com) dóna un solar a l'Ajuntament amb aquesta finalitat. L'any 1927 l'Ajuntament encarrega un projecte a l'arquitecte Adolf Florensa i Ferrer (Lleida, 15 de maig de 1889 – Barcelona, 14 de juliol de 1968, els ‘eterns’ problemes econòmics retarden l'inici de les obres.

L'any 1930, davant l’amenaça de tancar l'escola pel mal estat de les seves aules, es va proposar la construcció "d'un edifici més senzill que el projectat inicialment i, si era possible de planta baixa a l'estil dels que per aquells anys s'havien construït en altres pobles de les rodalies" (Serna-Serra 2003, p. 49). Una comissió de l'Ajuntament visita les escoles de Boadella.

L'any 1930 l'Ajuntament encarrega un nou projecte d'escoles, en aquest cas a l'arquitecte figuerenc Claudi Díaz Pérez ( 1904 + Barcelona,1985 ). A principis de l'any següent encara no havien començat les obres.

El març de 1931 l'Ajuntament encarrega un nou projecte, en aquest cas a Emili Blanch i Roig (La Pera, 30 d'octubre de 1897 - Girona, 9 de gener de 1996)

La nova escola es va inaugurar el curs 1933-1934.


Actualment CEIP Teresa de Pallejà dins la ZER Empordà

No hay comentarios:

Publicar un comentario