martes, 31 de enero de 2017

LA CASA DALMAU DE PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia seguir unes magnifiques fotografies de la casa Dalmau, al carrer Torres Jonama, 86 de Palafrugell

Reprodueixo de la pàgina 158 de 480 de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf


Gran casa unifamiliar amb jardí davant la façana principal, voltat d'una tanca. Planta baixa, pis i golfes. La façana principal presenta una gran balconada correguda a l’altura del primer pis, amb balustrada, sostinguda per columnes d’ordre dòric que creen un pòrtic davant l’entrada. Sobre la cornisa, hi ha una barana d'obra amb balustrada a la part central. Sobre el llindar de totes les obertures d’aquesta façana s’hi repeteix un element ornamental classicitzant en forma de garlanda en alt relleu. La façana lateral del carrer Girona, en canvi, té un tractament molt diferent, marcadament mediocre. En la distribució interior predomina una gran escala central. La tanca del jardí té una entrada principal al carrer Torres Jonama: un portal entre dues pilastres rematades per grans gerres decoratives. Es limitat per parets baixes amb enreixat al damunt. Les reixes i el portal, de ferro, de la tanca del jardí presenten uns temes ornamentals a base de flors i cintes, de clara tradició modernista, en clara contradicció amb el conjunt arquitectònic, noucentista. Són obra, molt probablement, del ferrer Rius, del que ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del nom propi, el cognom matern el lloc i data de naixement i traspàs, com també del promotor de l’edifici.


La casa, obra de J. Mundets, mestre d’obres ha viscut dies més ‘gloriosos’.

Ens agradaria que la Revista de Palafrugell publiques aquestes notes, per tal de facilitar – fins on sigui possible – la recuperació de la memòria històrica.

El Joan Dalmau Juscafresa em deixava una nota al facebook,

Sobre la publicació de la casa Dalmau de Palafrugell; avui he llegit a la Revista el Baix Empordà número 56 pàgina 63 que en Pere Dalmau Jonama i el seu fill van estar un temps a Mèxic on tenien una fàbrica anomenada Dalmau,Canal y Cia i quan van tornar van encarregar al mestre d'obres J.Mundets que els construís la casa a la cantonada dels carrers Torres Jonama i de Girona,datada de 1925-1930.

Formaven part de una nissaga de tapers, el pare Domènec Dalmau Janó tenia una petita fàbrica de taps al carrer de Sant Joan que entre el 1902 i 1928 es va anomenar successivament Domingo Dalmau,Vda.e Hijo de D.Dalmau, Domingo Dalmau el seu hereu, i Miguel Dalmau Jonama.

No hay comentarios:

Publicar un comentario