https://www.tdx.cat/bitstream/handle/10803/1987/02.MGG_TESI_VOL_II.pdf?sequence=2
En el excel·lent recopilatori del Manuel García Gargallo (Barcelona, 24 de juny de 1973), en el que s’acredita la tasca ingent de l’església catòlica pel que fa a l’ensenyament, davant d’un estat que - aleshores, i ara – legisla però no finança, trobava en relació a l’Escola gratuïta del Convent del Bonsuccés (1816?-1821?). Plaça Bonsuccés - Plaça Vicenç Martorell. Servites.
Escola gratuïta de nens oberta dins el Convent dels Servites, que fins
llavors mai havia tingut cap tipus d’ensenyament. Oberta arran la petició de
Ferran VII d’obrir escoles als convents (finals de 1815), va desaparèixer en el
decurs del Trienni Liberal.
https://www.monestirs.cat/monst/bcn/bn02bons.htm
Pel que fa als infortunis patits a partir del segle XIX, cal esmentar l'afectació durant la guerra del Francès, època en què el convent fou convertit en caserna, es va clausurar l'església fins que el 1814 hi va tornar la comunitat servita, però la capella dels Dolors va continuar activa pel fet de pertànyer a la congregació.
Pel que fa als fets de 1835, aquesta casa va sortir relativament ben
parada, no fou cremada, però els frares van haver de fugir.
En endavant el lloc fou destinat a
caserna, permetent la seva conservació.
L'església va continuar amb funcions
parroquials fins que fou cremada el 1936, després d'això el solar es va
convertir en la plaça de Vicenç Martorell i ara només es conserva un cos de
l'antic edifici, amb un portal barroc, seu del Districte de Ciutat Vella.
Escrivíem a :
https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/05/els-franciscans-van-impartir-docencia.html
.., cal recordar, ara i aquí, que sense la contribució en l’àmbit de l’educació de l’Església catòlica, el REINO figuraria en un lloc d’honor entre els països amb més analfabets. Altrament, la situació de fallida del REINO, pot comportar – no son bona gent – ultra el desmuntatge de la sanitat publica, que ja està en marxa com la reducció dels drets socials, que només puguin accedir a la formació de “ qualitat “ les persones amb recursos. El futur es dibuixa fosc, quasi negre.
L’actuació del Cardenal, Isidre Gomà i Tomàs (la Riba, Alt Camp, 19 d'agost de 1869 - Toledo, 22 d'agost de 1940), i quasi la totalitat de la Jerarquia eclesiàstica, fent costat als revoltats feixistes va ser greu, MOLT GREU, amb tot, com recordava sempre l’Ermessenda de Valrà “Errare humanum est”
Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon - el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al seu ensenyament, a mi en té revoltat.
Està clar que dels partits mal dits “ constitucionalistes” no se’n pot esperar res de bo.
A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “ a por ellos “; s’han acostumat a fer les seves maleses amb plena consciència de la seva immunitat.
Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?
En la infinita confiança en Déu, maleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.
No hay comentarios:
Publicar un comentario