sábado, 26 de agosto de 2023

CASAL DELS PORTAVELLA. HOMES DE PARATGE. LES LLOSES EL RIPOLLÈS

 De Portavella, que retratava Cèsar August Torras i Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1852 - ibídem, 22 de juny  de 1923) entre 1890 i 1923,  en diu l’Enciclopèdia; important masia del municipi de les Llosses (Ripollès), que ha donat nom a la parròquia de Vinyoles de Portavella .


És esmentada ja al segle XII.

Patrimoni Gencat ens diu de Portavella; casal fortificat que evolucionà fins a convertir-se en un mas amb una torre. 

Es tracta d'un edifici rectangular de planta baixa i dos pisos, adossat a una torre de defensa – ho pensa més en la funció de guaita i bada -  d'època anterior, de secció rectangular, de cinc plantes, inclosa la de baix, amb modificacions. A la banda sud i protegida per la torre, s'obre una ample galeria, pot ésser construïda al segle XIX . Al primer pis del mas es troba una gran sala, com és normal en aquestes contrades, des d'on s'obren les portes de les cambres principals. 

Als baixos, a dintre de les corts es troba un interessant amagatall, al qual hom pot accedir-hi a través d'una trapa que quedava amagada sota la palla.

El Casal  dels Portavella és avui un establiment de trisme rural : 

https://www.masiaportavella.cat/copia-de-cdr-portavella-1

L’enciclopèdia ens diu en relació als Home de Paratge, al  Principat de Catalunya i al Regne de de València, fins al segle XV, era el títol o reconeixement que s’atorgava als homes de llinatge conegut, generós o honrat que, procedien de llinatge militar o aloer i tenien una casa pairal (un domus, torre, sala o quadra).

L’Home de Paratge,  gaudia d’un patrimoni suficient per a no haver-se de dedicar a treballs manuals o mecànics i era apte a ésser fet cavaller, disposava de cavall i armes si era cridat pel sobirà, però no era cap professional de la milícia, com el cavaller. 

No formava cap estament propi dins la jerarquia social, sinó que era inclòs dins la categoria dels donzells, i alguna vegada en la dels generosos. Tenia els mateixos drets que els cavallers, excepte els derivats del fet d’haver estat fet cavaller. 

Poden ésser considerats com la més petita noblesa de caràcter rural.

Hom pensa que la denominació correcta  fora enlloc  de CASAL DE PORTAVELLA,  CASAL DELS PORTAVELLA.  De fet l'escut heràldic dels Portavella, segons l’armorial  ens diu ;  Català. D'azur, un cep d'or. Ferran de Sagarra i de Siscar (Barcelona, 20 d'agost de 1853 -  França, Sant Somplesi,  1939)

https://portabella.info/?page_id=18

Llegiu aquest interessant treball de Jesús Portavella  Isidoro (?, 1932 - Barcelona, 14 de maig de 2023)

https://www.masiaportavella.cat/_files/ugd/a38238_37b8721ac8af40a2b587f548768b4bc5.pdf

Ho dèiem en les nostres primeres publicacions, A LES LLOSES HI HA MIL COSES, dissortadament el sostre demogràfic s’assolia al cens de 1857 amb 1831 ànimes,  i es tancava l’exercici 2022 amb 205 habitants, la pèrdua del 88,8%  nomes fora explicable per un accident  com el de la Central de Txernòbil, ara Ucraïna,  el 26 d'abril de 1986, encara la Unió Soviètica.

 Pensem que només la llibertat de Catalunya com a Nació, podria possibilitar revertir  aquestes situacions que afegides a l’escalfament global, ens porten inevitablement al desastre.  


No hay comentarios:

Publicar un comentario