Eduard Royo i
Crespo, del que ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com , va ser vicari i coadjutor de la parròquia de Santa Madrona a Barcelona a partir de 1916 i, aproximadament durant 10 anys, va
tenir el càrrec de comissari d'entrades de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona. Després es va retirar com a capellà de les religioses del Monestir de Santa Maria de Valldonzella a Sant Gervasi. Va ingressar al Centre Excursionista de Catalunya l’1 d’agost de 1916, on s'interessà per les seccions de Folklore, Història i Arqueologia.
Retratava entre 1890 i 1920, Runes de la capella de Cubells. La noguera
https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecpz/id/3153/rec/12
Diria però, que la fotografia es feia al vilatge abandonat de Pugis.
https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/vilatge-abandonat-de-pugis-cubells
I que l’edifici era l'església advocada a Sant Bartomeu :
https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/41363
https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-bartomeu-de-pugis-cubells
L’afirmació, tant a l’interior com a l’exterior dels murs de la nau i l’absis corre un sòcol sortit i bisellat d’uns 60 cm d’alçària. A més, a l’exterior i al mur meridional i a l’absis, hi ha un segon sòcol, molt més baix, que compleix funcions d’anivellació del terreny i de fonamentació del mur exterior, venia a reforçar la hipòtesis de que la fotografia de mossèn Eduard Royo i Crespo, era de l’església de Pugis, advocada a Sant Bartomeu, a qui per l’extrema crueltat del seu suplici , li van arrancar la pell de viu en viu, s’hauria de considerar patró de Catalunya.
https://www.ub.edu/gr-emac/obra/lescorxament-de-sant-bartomeu/
«A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia»
Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia, aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.
No hay comentarios:
Publicar un comentario