M’arribava fins a Can Sala de Baix, al terme Municipal de Cervelló ; Sala, és una denominació arrelada en la toponímia catalana, emprada per referir-se a les residències senyorials o de gent notable, us deixo uns enllaços :
La Sala de LLogarri
La Sala de Vallfogona de Ripollès
La Sala de Comalats
ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE LA SALA. JORBA. L’ANOIA SOBIRANA
RACONS D’ARENYS DE MUNT. CAN SALA DE BAIX.
SANTA MARIA DE L’AVELLANA, O DEL MAS SALA. PINÓS. EL SOLSONÈS
M’expliquen d’aquesta casa que havia estat el lloc de reunió de l’Ajuntament de Cervelló – la dada no s’esmenta a la pàgina web del consistori – la demografia ens diu que Cervelló tenia 229 veïns l’any 1717, que seran ja 466 al cens de 1787, aquest creixement està directament relacionat amb la construcció de la carretera de Tarragona per Ordal, a la segona meitat del segle XVIII; les modificacions dels límits municipals, l’any 1787 incorpora Sant Ponç i es desagrega Vallirana; el 1857 incorpora la Palma, suposen mínimes variacions demogràfiques, no serà fins el cens de 1970 que s’assoliran 2338, que passaran a 3513 l’any 1981, i 8651 l’any 2011, malgrat haver patit la desagregació de la Palma de Cervelló l’any 1998.
Aquests creixement exponencials han comportat la pèrdua d’un valuós patrimoni monumental – destruir per construir - , i un feble sentiment de ‘pertinença’ que explica – però no justifica - , l’evident manca de documentació ‘històrica’.
De Can Sala de Baix, trobava : Masia situada vora un camí al sud de l'ermita de Santa Maria de Cervelló. El conjunt està format per dos cossos principals, de planta rectangular amb la coberta a dues vessants. A la part més moderna destaca una galeria. Damunt el portal d'arc de mig punt hi ha incís el nom: "Llorens Pujol i Pi" que fou un sacerdot que renovà la casa com hereu dels Pujol. Annexa a un dels edificis hi ha una capella dedicada a la Verge dels Dolors.
Sou pregats d’ampliar i/o rectificar aquestes dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario