sábado, 10 de noviembre de 2012

Les dites cases d'en Canuto, o Can Cambó a Castellterçol al Moianès

Em sobta no trobar cap referència al mestre d’obres amb que treballava habitualment CEBRIÀ CALVET I JANÉ. ‘ EL CANUTO’, tant com que Francesc Cambó i Batlle (Verges, Baix Empordà, 2 de setembre de 1876 - Buenos Aires, Argentina, 30 d'abril de 1947), es refereix a Castellterçol en seves memòries, en ocasió de breu estada que hi feia per recuperar-se de les conseqüències de l’atemptat d'Hostafrancs , succeït l’abril de 1907 quan Cambó tenia 31 anys. Ens parla també del Miquel Fargas, que vivia en una casa de pagès- no serà fins l’any 1919 que Josep Puig i Cadafalch(Mataró, Maresme, 17 d'octubre de 1867 - Barcelona, 23 de desembre de 1956), net del Mas Cadafalch, en terme avui de Castellar del Vallès, construirà per encàrrec de Mercè Fargas Raymat, mare de Ramon Trias Fargas (Barcelona, 27 de desembre de 1922 - El Masnou, 22 d'octubre de 1989), la casa i la capella dites del Maset, a Sant Quirze de Safaja, on reiterem ‘urbi et orbe’ la nostra petició per accedir i retratar-la.

Va viure Cambó en aquesta casa ?

Només en els dies posteriors al atemptat ?

O, va mantenir una relació d’estiueig amb Castellterçol
?.

e la fitxa tècnica reproduïm ;

Aquestes dues cases, en no gaire bon estat de conservació, es realitzaren conjuntament, i comparteixen estils ornamentals.


Són cases de planta baixa i sota cobert (golfes). La façana principal és simètrica, arrebossada amb dibuix que imita el maó. Conté elements decoratius a les parts superiors de les portes i finestres, i en la petita obertura circular de la zona del sota cobert. La cornisa també està decorada amb el mateix estil que les finestres.
L’accés a les finques es realitza per unes portes de ferro forjat emmarcades per dos columnes de pedra coronades per dues copes ornamentals.

Can, implica habitualment reconeixement de la titularitat dominical, al temps que suposa respecte, i distancia en el tracte.

Sou pregats d’ampliar i/o rectificar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

1 comentario:

  1. A barcelona, a la zona del Paral·lel, Calàbria i voltants, hi havia un Cebrià Calvet que tenia cases i magatzems, suposo que era aquest mateix. La major part de dites construccions les va projectar l'arquitecte Josep Plantada.

    (Valentí Pons
    http://vptmod.blogspot.com)

    ResponderEliminar