viernes, 23 de noviembre de 2012

EL PORTAL SOBREPOSAT DE LA CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DELS DOLORS DE CAN SALA DE BAIX A CERVELLÓ.

Constatava que som la primera potència pel que fa al COPIAR/PEGAR quan intentava aclarir la procedència d’aquest portal arreu llegia que ‘havia estat traslladat d’algun lloc’.

És molt obvi – tant que l’explicació és un pleonasme - el tema però és ; de quin lloc la van treure ?.

No sembla un blasó heràldic ‘formal’ , i en la part inferior sembla que hi ha arbres i/o arbustos. Hi ha alguna casa de Cervelló amb cognom vegetal?. Alzina, Avellana/Avellaneda, Albareda,Roure,Garrofer,Fonoll, Bleda.... ?.

Sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com ja que ens agradaria poder explicar-ho quan fem la Capella de la Mare de Déu dels Dolors de Can Sala de Baix, al terme de Cervelló, a la comarca situada al Llobregat jussà, de la Nació que el diumenge 25.11 emetrà un vot històric davant del món.

1 / Pàgina de l’ajuntament . On hi va ser traslladat un portal més antic, interessant exemplar renaixentista decorat amb escultures (un escut flanquejat per dos àngels, medallons amb retrats de personatges, la figura d'un gos).

El portal de l'oratori està decorat amb uns relleus que, segons sembla, van ser traslladats d'un altre lloc. D'estil renaixentista, és fet en pedra i té la llinda ornamentada amb uns angelets que sostenen un escut (amb el camp partit, amb una creu sobre una peanya a dalt i tres arbres a baix); a sobre hi ha un gos ajupit i medallons a banda i banda amb els retrats d'un home amb casc i llarga barba i una dama. A banda i banda de la llinda hi ha uns angelets encarats al buit de la porta i uns caps d'un home amb gorra frígia i una dona mirant l'espectador.

El portal que obre la capella dels Dolors, de 1764, és del segle XVI i està sobreposat a una altra porta de llinda llisa amb el 1764 gravat, fet que permet comprovar que va ser traslladat d'un altre emplaçament.


on hi va ser traslladat un portal més antic, magnífic exemplar renaixentista decorat amb escultures (un escut flanquejat per dos àngels, medallons amb retrats de personatges, la figura d’un gos).


Us deixo un primer plànol, i em permeto posar en dubte que la bestia sigui un gos.
Per ‘vergonya torera’ sou pregats d’ajudar-nos a localitzar la finca de la que ‘ es van traslladar’, que per lògica no pot trobar-se gaire lluny.

Demanava al grup tot passejant per Cervelló si alguna persona tenia imatges antigues de la que fou casa de Frederic Soler i Hubert (1839-1895), Serafi Pitarra, i abans Rectoria de Santa Maria de Cervelló; no podem excloure que formes part de l’Oratori d’aquella casa, que més enllà de conservar-la, reformà i amplià notablement – sense que tinguem constància del projecte d’obres, ni de qui el va dur a terme - , com a residència d’estiueig. De moment no he tingut resposta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario