L’Ajuntament de Castellterçol dedica un petit espai de la seva pàgina web a parlar d’Enric Prat de la Riba i Sarrà i de la casa on va néixer i morir.
Sens dubte ‘ningú es profeta a casa seva’, i per aquesta raó, l’Enric Prat de la Riba i Sarrà (1870-1917), fill de Castellterçol , té una major consideració a nivell de Catalunya, que en el seu poble natal.
En algun moment es va plantejar la possibilitat d’aixecar-li una estàtua, però com molt bé deia l’inefable CEBRIÀ CALVET I JANÉ ‘ EL CANUTO’ ; bona idea, a fe de Déu, però ja sé com van aquestes coses. Primer hi veureu el meu, de monument.
A tocar de la carretera, just on fa anys era l'entrada del poble. podem trobar el monument a aquest singular personatge. I, d’allò del projecte d’aixecar una estàtua d’Enric Prat de la Riba , mai més se’n ha sabut res. Com era la frase ?, ah!, SOM UNA NACIÓ !!!!!
L'origen dels Prats de la Riba pot documentar-se des de mitjans del segle XVI.
Amb el casament de Josep Prat de la Riba, i Valentina Padrós i Passarell, el mas Padrós va passar a la família Prat de la Riba. La casa, en el seu estat actual, fou arranjada l'any 1800 pel Dr. Padrós (l'any i el nom consten a la façana, en números romans i alfabet grec), i ha estat declarada monument pel fet d'haver-hi nascut i mort el polític català Enric Prat de la Riba i Sarrà (1870-1917), creador de la Mancomunitat de Catalunya.
La casa, coneguda avui com la de Prat de la Riba, es troba al centre del poble ,és edifici entre mitgeres - resultat de la unió de dos edificis preexistents tal com ho revela el doble pla o inclinació que té la façana, de composició asimètrica - de planta, pis i golfes, amb un jardí posterior.
A la façana, decorada amb esgrafiats, destaca el portal d'arc rodó, adovellat, així com el gran sòcol de pedra ben tallada, que emmarca totes les obertures.
Al primer pis hi ha dos balcons i entre ells pintat la data MDCCC i la inscripció "Dr. Padrós" en lletres gregues.
L'interior ha estat condicionat com a museu, amb la reconstrucció de l'habitació i del despatx que Prat tenia a Barcelona, i com a sales d'exposicions.
S'ha conservat també el pati-jardí posterior, amb balustres i un brollador.
Horari d'obertura:
Del 1-04 al 31-06 i del 1-09 al 31-12:
De dijous a dissabte: de 10 a 13h (+30) i de 15 a 17h (+30)
Diumenge: de 10 a 14'30h (+30)
Juliol i Agost:
De dimarts a diumenge: de 10 a 13h (+30) i de 15 a 18h (+30)
Tarifes
Normal: 1,80 euros
Reduïda: 1,20 euros
Gratuïta
Majors de 65 anys, menors de 7 anys i grups d'escolars acompanyats de professorat.
Dimarts entrada gratuïta per a tothom, així com els dies de festa major de la població
No hay comentarios:
Publicar un comentario