lunes, 12 de noviembre de 2012

VILLA OROZCO DE CASTELLTERÇOL AL MOIANÈS

Quan retratava aquest singular edifici de la plaça Jaume Carrera i Pujal, 6 de Castellterçol, ja donava per descomptat que no trobaria cap referència a l’arquitecte i/o mestre d’obres que l’aixecava – Castellterçol és particularment descurat pel que fa a cercar , i divulgat aquesta informació - , esperava però , trobar quelcom del promotor que dona nom a l’edifici. OROZCO


Cal felicitar a qui correspongui per una tant ineficaç tasca de documentació del Patrimoni Històric , que només podem entendre des de la voluntat conscient de ‘ desolar la terra’.

L’edifici està qualificat com ‘noucentista’ , això ens permet suposar que s’aixecava entre l’any 1906 amb la creació de Solidaritat Catalana i va acabar amb el cop d'Estat de Miguel Primo de Rivera Orbaneja l’any 1923. El Dictador patia una profunda catalanofòbia, que el va portar a eliminar sistemàticament tots els símbols públics del catalanisme, i per descomptat a liquidar la Mancomunitat de Catalunya.

L'any 1928 va fer enderrocar les Quatre Columnes de Montjuïc (Barcelona), de Puig i Cadafalch, aixecades l'any 1919, i destinades a convertir-se en un dels símbols del catalanisme, per tal que aquest no tingués el ressò que li podia donar l'Exposició Internacional de 1929 de Montjuïc. Pel mateix motiu va anomenar Poble Espanyol, a la mateixa muntanya, al que s'havia de dir Iberona, en homenatge als Ibers, primers pobladors de les terres catalanes, i va donar nom a la Plaça d'Espanya, col•locant-hi també dues torres venecianes.

Va morir a París en ‘olor de Santedat Española’.

De la casa trobava una minsa informació : Villa Orozco es troba al casc antic de Castellterçol. És una vivenda aïllada de la tipologia ciutat-jardí. La coberta és composta i sobresurt una torre mirador. Hi ha un cos central i diversos cossos laterals de reduïdes dimensions. Les obertures són rectangulars excepte les de la torre que són d'arc de mig punt.

Edifici de planta baixa i pis en la seva totalitat, coronat en el cos central per una torre-mirador amb un pis més de planta quadrada.

La seva planta li proporciona una volumetria singular i específica, amb un joc de cobertes a diferents aigües.

M’agradaria comptar amb la col•laboració d’algun castellterçolenc, castellterçolenca que conegui i estimi el seu poble. El nostre email coneixercatalunya@gmail.com està a la vostra disposició.

No hay comentarios:

Publicar un comentario