martes, 27 de noviembre de 2012

LA CASA MERCÈ PLANTADA I VICENTE DE RUBI. LA VALL DEL RIU VERMELL

Trobava com a data aproximada en que s’aixecava aquesta casa la de 1916; de l’arquitecte i/o mestres d’obres en la línia habitual dels Mapes de Patrimoni, ni un mot.


Rubí, no presumeix gaire de la vinculació que hi tenia la Mercè Plantada i Vicente (Barcelona, 1892 — Vilafranca del Penedès, 1976), excepcional soprano, filla de rubinencs, que mantindria fins l’any 1953 la seva relació amb la població, a la que va oferir en moltes ocasions mostres del seu art i afecte; especialment recordat va ser l'acte d'inauguració de l'edifici del Casino on interpretà magistralment a la Carmen de Bizet amb la Gran Orquestra del Liceu.


L’any 1968 va rebre un homenatge de reconeixement de la població de Rubí, dins del marc del Casal Parroquial.

La descripció tècnica de la casa ens diu : Casa exempta a la part esquerra de la façana i entre mitgeres a la part dreta. L'edifici és de planta baixa i pis d'estil força eclèctic, anunciant ja elements del noucentisme. Totes les obertures que presenta a la façana, tenen la llinda imitant arcs deprimits convexes, acompanyats a la part baixa de les finestres (i al balcó del primer pis) per una barana calada d'obra en forma de roleus vegetals. Tan a la planta baixa com al primer pis hi ha quatre obertures. A ras de carrer, una d'elles és una porta mentre que a la primera planta, les dues centrals estan dins un balcó volat. Sobre cada obertura de la primera planta hi ha sengles respiralls romboïdals de terrissa. El capcer té forma de frontó lleugerament entretallat amb un motiu circular al timpà. Els extrems de la casa es troben coronats per sengles remats en forma de pinya funerària. La casa té un jardí adossat. La porta del barri exterior és de picadís de ceràmica, igual que la de la Torre Riba, ja que, antigament, era l'entrada de carruatges d'aquella torre.

Actualment segons el rètol de la porta , és el COLEGIO BALMES

Sou pregats d’ajudar-nos a recuperar la memòria històrica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario