lunes, 13 de julio de 2015

CASTELL CARTOIXA DE VALLPARADÍS. TERRASSA

Retratava l’antic castell i més tard monestir cartoixà situat a l'indret conegut per Parc de Vallparadís, a l'altra banda del fondal o torrent de Vallparadís, que el separa de les esglésies de Terrassa, al centre de l'actual població.


La descripció ens diu que és un edifici de planta rectangular, amb murs espitllerats i sis torres (en alguns casos només mitges torres) als angles i al mig dels paraments de la part N i E de l'edificació. La façana és a la part nord i un pont de pedra salva el fossat per donar accés a la porta principal. Bona part dels murs perimetrals corresponen a la primitiva edificació del segle XII, però l'adaptació a convent o monestir del segle XIV i les destinacions posteriors han estat causa de moltes modificacions, com ara l'obertura de finestrals gòtics, la transformació del pati primitiu en un claustre de dos pisos i l'escapçament de la planta superior del sector NE de l'edificació per a la construcció d'una església, a partir del 1345, que ha donat un gran espai cobert per arcs diafragma, actualment anomenat Saló del Tinellet.

El seu estat de conservació era molt precari i en bona part una ruïna fins que l'adquirí l'ajuntament de Terrassa l’any 1947 i el restaurà a càrrec d' Alejandro Ferrant Vázquez (Madrid, 1897-1976)

L’any 1959, s'hi inaugurà el Museu Municipal d'Art.

El primitiu castell de Vallparadís fou construït poc després del 1110, quan el comte Ramon Berenguer III vengué el terreny a Berenguer Sal•la. Els seus descendents es cognominaren Terrassa i tingueren un paper destacat en la història local i comarcal. Envoltava el castell un territori autònom, conegut per la quadra de Vallparadís. Prop del castell hi havia la capella de Sant Jaume.

L’any 1344 Blanca de Centelles (filla de Bernat de Centelles i de Saurina de Terrassa) va fundar en el castell familiar una cartoixa amb monjos procedents d'Escaladei i de Sant Pol de Mar.

La comunitat transformà el castell per adaptar-lo a la vida monàstica i també el fortificà entre 1373 i 1374 per disposició del rei Pere III.

L’any 1413 els cartoixans van vendre el castell-convent a l'orde del Carme, i es traslladaren a la nova cartoixa de Montalegre, al Maresme.

Els carmelitans van vendre Vallparadís a Jofre de Sentmenat, senyor de Sant Fost de Campsentelles, descendent d'un avantpassat cabaler de la branca dels senyors de Sentmenat, l’any 1432. Jofre senyor vingut a més i amb pretensions topà amb els drets jurisdiccionals què el Muntanyans, castlans del castell palau de Terrassa, tenien sobre la Quadra de Vallparadís i el seu castell. Ja de bon principi va emprendre un contenciós sobre aquesta la jurisdicció civil aconseguint la manumissió de la Quadra de Vallparadís a favor seu. La família Sentmenat el van posseir 1852 - no sense problemes - fins al en què el vengueren a la família Maurí.


El Josep Salvany Blanch el retratava l’any 1915

L’any 1947 passà a l'ajuntament de Terrassa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario