Retratava l’església parroquial advocada a l’Arcàngel Sant Gabriel, situada al poble de Grions, que pertany avui al terme municipal de Sant Feliu de Buixalleu.
L'església consta d'una sola nau.
A la façana principal trobem la porta d'entrada amb un arc rebaixat molt pla, i a sobre hi ha un ull de bou. A cada costat de l'ull de bou hi ha una finestra amb arc ogival. El coronament de la façana principal recorda la forma d'un frontó clàssic.
El campanar, adossat a la part esquerra, té una estructura de planta quadrada amb coronament octogonal i quatre obertures en arc de mig punt, a manera de balconada.
Al costat de l'església hi ha la rectoria i el cementiri, i al seu davant l’edifici de l’antiga escola pública .
La façana està arrebossada i pintada de color blanc, deixant visible una cadena cantonera de carreus.
La primera notícia sobre l'església parroquial de Sant Gabriel de Grions és un document del 1185 en el que s’inclou dins les possessions del monestir de Breda. Aquest fet es confirmà en una butlla del 1246 del Papa Innocenci IV .
De l'edificació primitiva no en queda res, ja que ha estat enormement modificada amb el temps. El temple actual és una obra del segle XIX.
Quan al topònim, hom l’associa amb el Griu, una criatura mitològica ferotge i perillosa que té el cap i les potes davanteres d'ocell rapaç gegant, amb plomes daurades, urpes esmolades i un bec ganxut. Les musculoses potes de darrere i la cua són de lleó. La seva significació resta desconeguda, se suposa però, que originàriament era un símbol de la vigilància i la protecció. Això coincidiria amb algunes de les característiques de l’Arcàngel Sant Gabriel:
És l'àngel de la vida i la mort i també de la venjança.
Segons la tradició, va ser ell qui va anunciar l'embaràs a Maria, mare de Jesús, en una escena molt representada en les arts plàstiques.
Vigila l'entrada al paradís perquè no tornin a entrar els fills d'Adam i Eva (tot i que alguns textos diuen que és Miquel qui ho fa) i segons algunes fonts, va ser ell qui va enterrar Moisès.
Per a la religió musulmana, va dictar l'Alcorà a Mahoma en nom de Déu i va acompanyar el profeta en la seva ascensió als cels (Miraj).
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario