miércoles, 24 de enero de 2024

IN MEMORIAM DEL MOLÍ DE LES BÒRDES QUE RETRATAVA DANIEL DANÉS TORRAS. VAL D’ARAN

 

Continuava fent  recerca dels fotògrafs que col·laboraven amb el projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana, la major part d’ells citats parcialment , i trobava: L’elaboració del discurs pairalista a la Catalunya contemporània :  la contribució dels arquitectes i els estudiosos de la masia ( 1908-1936)*  Autor  Joaquim Maria  Puigvert i Solà, (1959-)

Anàvem trobant algunes dades :

Timoteu Colomines Coll (Balaguer, Noguera, 1866 — Barcelona, 1926)

Josep Franch Mestre ( Barcelona, 27-2-1884 + 29 de juliol de 1930

Francesc Vidal Palmada (  1.894 - 1958 )

Lluís Marià Vidal i Carreras (Barcelona, 6 de juny de 1842 - 10 de gener de 1922)

Ramon Muixí i Roig, (Tàrrega, Urgell, 1911 - s XX + ? )

Salvador Puntí i Puntí (Vic, 1909 – 1970)

Josep Maria Vilarrúbia i Verneda, (Torrellebreta, Malla , Osona, 20/mar/1897 – 14/des/1967)

Lluís Gonzaga Olivella Arenas (Barcelona, 1882-1973)

Roser Matheu i Sadó (Barcelona, 12 de maig de 1892 - 24 de desembre de 1985)

Florenci Bassa Rocas (Llofriu, Palafrugell, Baix Empordà, 1889 - Buenos Aires, 1961)

Joaquim Danés y Torras, (Olot, España, 1888-1960)

Marcel·lí Gausachs i Gausachs, ( 1891-1931),

JOAN XICART I RIGUAL ( Barcelona, 18 d'octubre de 1878 + Barcelona, 1954)

FRANCESC BLANCH PONS, ( 1875 + 1936 ).

Mateu Avellaneda i Canyadell (Terrassa, 24 de juny de 1902 – 23 d'agost de 1949)

Narcis Giró Serrallach ( Poblenou de Barcelona, 1865 + Sabadell, 16 de maig de 1939 )

Daniel Danés i Torras,  ( 1895 +  ), notari , membre d’una família prolífica pel que fa a la col·laboració amb el Fons Estudi de la Masia Catalana,   retratava, el juiol de 1925, El Molí de les Bordes i el poble de Benós al fons, Bòrdes, Val d’Aran

https://www.boe.es/boe/dias/1970/04/17/pdfs/A06015-06015.pdf

 


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/793/rec/1

Ens agradarà rebre una imatge fotográfica de Daniel Danés i Torras, i noticia de lloc i dta de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com

De l’església de Benós, advocada a Sant Martí de Tours, en diu enciclopedia; construcció d’origen romànic, modificada en el transcurs del temps, no totalment però.


Fotografia. Jordi  Contijoch Boada

La incidència de processos renovadors moderns ha estat tan acusada que de l’edifici romànic només resten alguns fragments, consistents en l’estructura bàsica de la nau única i coberta amb volta de canó, reforçada per arcs torals.


Fotografia. Jordi  Contijoch Boada

Els elements que componen el temple (presbiteri, campanar, capelles laterals i, fins i tot, porta i finestres) són el resultat dels remodelatges esmentats i no permeten d’establir hipòtesis sobre la filiació i la cronologia de l’edifici original.

L’edifici, a desgrat de l’abandó de què és objecte, és força ben conservat.

Ens agradarà rebre imatges d’eth Estudi  d’Es Bòrdes a l’email castellardiari@gmail.com

No costa gaire embalar-se quan fas recerques a la Val d’Aran, oi?:

EL  SAFAREIG COBERT D’ES BÒRDES. VAL D’ARAN 

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2024/01/el-safareig-cobert-des-bordes-val-daran.html

El franquisme feia una excel·lent tasca destructiva, quines conseqüències  bàsicament pel pas del temps i la mala política del 'laissez-faire, laissez-passer'  dels “ demòcrates successors de la dictadura , costaran molt de revertir.

El Fons Estudi de la Masia Catalana,  a conseqüència de l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, no podia, no ja concloure, sinó senzillament consolidar els fonaments de la seva ambiciosa proposta, i ens deixava una tasca MOLT incomplerta. 

 https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Se viues en un endret a on an ua quita lengua, apren-la, arrasoa-la, defen-la, non sigues estrangèr en tòn pròpri país.

No hay comentarios:

Publicar un comentario