miércoles, 18 de marzo de 2015

EL RUNAM ESFEREÏDOR DEL MONESTIR DE LA TRAPA DE MAELLA.

El Juan Ferrán, publicava una fotografia ‘ Ruinas del Monasterio de Trapa’, i li demanava en quin indret es troba aquesta desferra del patrimoni col•lectiu, i em responia ‘A la carretera que va de Fabara a Maella’.


Cercava el catàleg arquitectònic, dins el Pla General d’Ordenació de Maella a la comarca del Baix Aragó-Casp, dins l’anomenada Franja de Ponent, a la província de Saragossa. I trobava una breu explicació a la fitxa número 4.
http://www.maella.es/pdf/NUEVO-PGOU/PGOU/TEXTO/1.5%20DN-CT1%20CATALOGO%20ARQUITECTONICO.pdf

Llegia que segon la tradició es va fundar un monestir al segle VI, i que hi va ser lloc d’estada d’una virtuosa verge anomenada Susana, martiritzada en època musulmana, i que les seves restes van ser enterrades allà.

Fou reconstruït per l’ordre de Calatrava, i l’any 1226 va ser cedit als monjos cistercencs de l'Escarpe.

El 13 gener 1796 l'ocupen els trapencs fins al seu abandó l’any 1835, com a conseqüència de la desamortització propiciada per Juan de Dios Álvarez Mendizábal, nascut Álvarez Méndez (Chiclana de la Frontera, Cádiz, 25 de febrer de 1790 – Madrid, 3 de novembre de 1853); el REINO DE ESPAÑA ja patia les conseqüències de la corrupció endèmica de les famílies dominants, que acabarien esdevenint les grans beneficiades d’aquesta operació que facilitava ‘ la distracció’ de gran part del Patrimoni Històric i Artistic.

La descripció ens diu que la planta de l'església té forma de creu llatina i han desaparegut les voltes que la cobrien, encara que es conserven les pilastres del costat de l'epístola. La torre consta de tres cossos de planta quadrada rematats per un chapitel abulbado.

El Monestir de la Trapa de Maella és una mostra més de l’ interès dels diferents GOBIERNOS, tant del REINO DE ESPAÑA, com de la pròpia COMUNITAT ARAGONESA, pel Patrimoni Històric i Cultural col•lectiu. Felicitem en primer lloc a Mariano Rajoy Brey (Santiago de Compostela, La Coruña, 27 de març de 1955), i en segon lloc a Luisa Fernanda Rudi Úbeda ( Sevilla, 13 de desembre de 1950).

No hay comentarios:

Publicar un comentario