martes, 24 de marzo de 2015

LES ESCOLES DE LA II REPÚBLICA D’ARTIES I SALARDU. NAUT ARAN. VAL D’ARAN. LLEIDA. CATALUNYA

Demanava informació de les escoles de Arties i Salardú , atribuïdes en ambdós casos a l’arquitecte Ignasi de Villalonga Casañes ( + 1970 ) http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1933/05/23/pagina-6/33186801/pdf.html


Arties


Salardú

Rebia un email on em deien ;

Bon dia,

L'Ajuntament de Salardú, va ser incendiat durant la guerra civil i va desaparèixer tota la documentació anterior.

L’ajuntament d'Arties es va inundar l'any 1963, amb lo qual cosa, també van desaparèixer gran part del documents existents.

Podrien dirigir-se al Departament d'Ensenyament, on es possible que hi consti alguna cosa
.

Trobava una entrada : http://xac.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/Escola-Ruda-de-Salardu

El fons de l'Escola Ruda de Salardú ingressa a l'Arxiu

La documentació més antiga que es conserva són els registres escolars de 1941

Escola Ruda de Salardú

L'Escola Ruda de Salardú ha ingressat, mitjançant una transferència, el seu fons documental a l’Archiu Generau d’Aran. Es tracta de documentació datada entre els anys 1941 i 1982.

L'edifici de l'escola es construeix, possiblement, al voltant de la Segona República. Es tracta d'un edifici que respon als paràmetres de l'arquitectura escolar noucentista que es comença a generalitzar en temps de la Mancomunitat de Catalunya. Es podria atribuir a l'arquitecte Josep Florensa, arquitecte escolar de la província de Lleida en la Segona República, i datar entre 1937 i 1938.

La documentació es troba en bon estat de conservació i ja ha passat als dipòsits de l'Arxiu. En els propers dies es procedirà a la seva ordenació, classificació i inventari. Així mateix, s’ha aprofitat la visita a l’escola per a realitzar la fitxa del Cens d’Arxius de Catalunya.

Trobava un enllaç en el que s’adverteix que l’estètica de les escoles d’aquesta zona, coincideix substancialment amb l’estil de l’època anterior al II feixisme ( dictadura de Franco ) http://www.xtec.cat/serveis/crp/c5990109/centres.htm

Arties i Salardú d’ençà de 1967 s’integren en el nou municipi de Naut Aran, això – fet sempre amb l’excusa de ‘l’estalvi públic’ – no pot amagar la trista realitat que comporta la dissolució d’un ajuntament, i que no és altra que l’oblit de la seva ‘història’.

És una obvietat recordar que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Deia suara , al llarg dels anys he vist i/o retratat alguns dels molts edificis escolars de Catalunya, previs en algun cas al primer feixisme – Dictadura de Primo de Rivera - , o ‘beneits’ en el breu parèntesis de democràcia , dignitat , i justícia que va representar la II República Española, i fins alguns dels primers anys ‘triomfals’ del segon feixisme – Dictadura de Franco - ; molts tenen avui una destinació allunyada – quan no contradictòria – amb l’esperit que els feia aixecar, hi ha però un fet que ‘ els unifica’, des de TOTES les administracions – fins les posteriors a l’any 1978 – s’ha fet TOT EL POSSIBLE per a fer-los invisibles.

Demanava informació als Ajuntaments, Consells Comarcals, Conselleria d’Ensenyament ,... i ho faig extensiu també als ciutadans particulars, als Ateneus, els Casals de Cultura, grups de recerca, Arxius Històrics,.....

És bo de recordar que "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario