martes, 3 de marzo de 2015

SANT PAU DE FONTCLARA. PALAU-SATOR. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré al costat de l’església romànica d'una nau amb absis de planta semicircular, devorat externament amb lesenes o faixes llombardes (però sense arcuacions) de Sant Pau de Fontclara.



La descripció ens diu que hi ha tres finestrals de doble biaix. La volta de la nau és apuntada i seguida, però l'arc triomfal és de mig punt i la coberta absidal de quart d'esfera. Al presbiteri hi ha pintures murals romàniques (fitxa apart). Al mur meridional hi ha la portada primitiva, d'arc de mig punt, de dovelles curtes. La portada actual, en el frontis, és oberta en època tardana: pilastres i frontó amb boles ornamentals i la imatge del patró en baix relleu; a la llinda hi ha gravat l'any 1639. També són fruit de reformes la finestra d'aquesta façana i l'espadanya que la corona. A la nau s'hi afegiren dues capelles laterals a cada banda, dues amb volta apuntada i les altres de creueria, sobre una de les quals hi ha un escut i una inscripció datada el 1627. El parament romànic és de carreus petits i rectangulars. (carreuó)

Tenim pendent aclarir qui va ser l’arquitecte de les Escoles Velles, seu actualment de l’Ajuntament de Palau Sator, descartem a priori al maligne, i això malgrat que la seva experiència en el sector de la construcció ve de lluny – ponts del diable -, ens consta que la seva dedicació ‘extensa’ al sector de la construcció coincidia amb el període del segon feixisme - dictadura del general Franco -, i aquell edifici és molt anterior.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario