viernes, 27 de marzo de 2015

ESCOLA PÚBLICA DELS VALENTINS ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA . ULLDECONA. MONTSIÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

M’aturava a la pedania dels Valentins, al terme d’Ulldecona, i retratava la que fou escola pública, d’aquest llogarret.


Les preguntes clàssiques :

Quan es va fer ?

Qui la va fer ?

En quina data deixava d’exercir la seva funció ?.


No tenien resposta, i traslladava la pregunta a l’Ajuntament d’Ulldecona; sou pregats però, d’ajudar-nos en aquesta dèria de recuperar la memòria històrica a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Rebia un email de l’Ajuntament d’Ulldecona en el que em diuen :

Respecte a la seua consulta sobre l’edifici de l’escola del barri dels Valentins, passo a comentar-li els antecedents localitzats a l’Arxiu Municipal d’Ulldecona:

1.- No consta la data de construcció. L’expedient de sol·licitud de construcció (al Ministeri) s’inicia el gener de 1915 i acaba el maig de 1917. Se suposa que 1917 podria ser la data de construcció.

2.- No consta el nom de l’arquitecte ni del constructor.

3.- La data en que va deixar de servir com a escola es desconeix, tot i que podrien ser els primers anys de la dècada de 1960.

4.- Existeix una fitxa descriptiva, de l’any 1947. Se li adjunta la fitxa i la foto annexa de la façana.L’existència d’aquest fitxer, format per la Inspecció D’ensenyança Primària de Tarragona, em permet suposar que n’hi havia també a la resta de províncies de Catalunya, intueixo però, que les dades d’aquests ‘arxius’ no foren ‘traspassades ‘ a la Generalitat de Catalunya l’any 1978, perquè entre moltes més, no consta aquesta escola, en la relació que em facilitaven.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

Sou pregats de fer-nos arribar imatges, i si en teniu coneixement les dades dels arquitectes que les aixecaven a l’email coneixercatalunya@gmail.com , i/o a la pàgina https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts tant d’aquestes, com de les que en tingueu coneixement

Cada escola que ‘recuperem’ dignifica la memòria dels que en alguns casos van veure compromesa la seva existència, per la seva fidelitat als ideals republicans.

No hay comentarios:

Publicar un comentario