domingo, 29 de marzo de 2015

IN MEMORIAM. L’ESCOLA DE ‘REGIONES DEVASTADAS’ DE GANDESA. LA TERRA ‘NOBLE’ . TARRAGONA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Havíem – amb l’ajuda inestimable del Joan Serra Saún – fet un article sobre les escoles de Gandesa http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2014/04/escuelas-nacionales-de-gandesa-la-terra.html ens quedava però, explicar l’episodi de les ‘escoles de ‘Regiones Devastadas’
http://e-spacio.uned.es/fez/eserv/tesisuned:GeoHis-Vjmas/Documento.pdf
http://fernandocos.blogspot.com.es/2011/07/servicio-nacional-de-regiones.html

L'edifici que ara és el Museu de la Batalla de l'Ebre, és el que va fer l’any 1928, l’arquitecte Agustí Bartlett Zaldívar (Puerto Príncipe (Cuba), 1892 - Barcelona, 1971), el qual va quedar molt malmès després de dita batalla en quedar sense teulada.

A darreries de l’any 1938, es va demanar per part dels mestres, al Comandant del batalló que es va quedar a Gandesa , amb la tasca de recollir el material militar aprofitable, i els projectils i/o bombes sense explotar, que fes arreglar la teulada, petició que va atendre, i aprofitant el fet que a Bot (poble veí), tenien vies de tren que havien emprat per portar el tren per la Batalla de l'Ebre, es va fer un terrat a les escoles enlloc de la teulada tradicional. Ens agradarà tenir noticia d’aquest Comandant a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Aquest terrat fet sense l'assessorament tècnic pertinent, l’any 1944 es va ensorrar parcialment una nit, les autoritats però , van fer tancar les escoles, i repartir els alumnes en altres locals repartits per la localitat.

Des de Regiones Devastadas que al ensems havien fet un edifici per l'antiga abadia ensorrada, la caserna de la guàrdia civil, i un edifici de pisos, es va optar per fer unes ‘Escoles Noves", que son les de la fotografia. Ens agradarà tenir noticia de l’arquitecte autor d’aquest efímer edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Aquest edifici fet aproximadament sobre l’any 1947, al cap de deu anys també és va ensorrar, i atesa la manca de qualitat de la construcció foren enderrocades totalment, en el seu lloc com que el pati era molt gran, s’aixecaven les actuals escoles les ‘ terceres’ i l'Institut, i altre cop es rehabilitaven les escoles de any 1928, refent la teulada com havia estat originàriament.


L’Agustí Bartlett Zaldívar (Puerto Príncipe (Cuba), 1892 - Barcelona, 1971), havia fet una ‘bona feina’ , que resistiria els estralls del conflicte bèl•lic, la ‘Pax franquista’ , i fins la ‘ Democraciola’ que en el breu període de 1978 a 2015 ha aconseguit fet retrocedir el país fins als pitjors dies de la dècada dels anys 40 del segle XX.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario