viernes, 13 de marzo de 2015

ANTIGUES ESCOLES PÚBLIQUES DE BALSARENY, ARA CASAL DE GENT GRAN.

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Començava la recerca amb la troballa d’aquest enllaç :
http://www.lasequia.cat/rosaldargullol/bages/escola-balsareny

amb les imatges del FONS FOTOGRÀFIC DE JOSEP MARIA ROSAL I D’ARGULLOL, del dia 13 de novembre de 1927, data en que es va inaugurar l’edifici de les escoles de Balsareny, batejat amb el nom de Grup Escolar Marqués de Estella.

El dictador Miguel Primo de Rivera y Orbaneja, era aleshores el II marqués d’Estella, potser un major ‘ culte a la personalitat’ fora impossible, oi ?.

L'edifici fou concebut com a escola pública per a nens i nenes, d'aquí ve que s'individualitzessin dos espais diferents, i es va mantenir aquesta funció fins l'any 1974.

Les escoles deixaven ‘pòsit’ com veieu en aquest enllaç :
http://sarment.blogspot.com.es/2011/10/anar-collegi.html

El Xavi Novell Bulnes, bon amic i veí de Balsareny, feia fotografies de l’edifici actual, i gestions per esclarir qui n’havia estat l’arquitecte, també nosaltres fèiem la petició a l’Ajuntament, que ens contestava en el següents termes ;
En relació amb la seva petició comunicar-vos que fetes les recerques oportunes sobre el tema en qüestió l'Ajuntament no disposa de cap dada sobre l'arquitecte del Grup Escolar Marqués de Estella.
Si que podem comunicar-li algun dels assistents a la inauguració que es va fer en temps de l'alcalde Gregori Casaldàliga. Els assistents van ser: General Barrera Capità General de Catalunya i el General Milans del Bosch governador civil.
L'edifici va ser construït sobre l'era de cal Sala i els galliners de Cal Martí.
Desitgem que la informació facilitada sigui del seu interés



En l'actualitat, i desprès d'unes obres de rehabilitació, s'ha reconvertit en casal d'avis.

Persones coneixedores de l‘arquitectura d’aquest període, em suggerien – com una hipòtesis - el nom de l'arquitecte Josep Firmat i Serramalera (Manresa, 1889-1970), incidint però, en el fet que és molt agosarat atribuir-li.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de les dades de l’autor de l’edifici, i també del de la rehabilitació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario