viernes, 20 de marzo de 2015

ESCOLES POMPEU FABRA. REUS

Conjunt format per l'edifici escolar i jardí-pati en un solar entre mitgeres, dissenyat per Pere Caselles i Tarrats (Reus, 1 de novembre de 1864 - 28 de juliol de 1936).

La descripció tècnica ens diu que presenta una planta en forma de hac, amb dos pisos d'alçada, accés central i aules a banda i banda. Hi ha una perfecta simetria tant en la planta com en les façanes, en la disposició dels buits. A la façana principal hi ha una porta emmarcada per columnes dòriques i dos grups de finestres rectangulars separades també per columnes dòriques. A la resta hi ha obertures rectangulars, mènsules, barbacana, cornisa i balustrada a tot l'entorn de l'edifici. La façana principal també presenta un frontó circular amb timpà molt ornamentat de terra cuita. Els murs, imitant encoixinat, estan estucats en color ocre. El tancament del jardí es realitza amb pedra carejada i reixes de ferro forjat molt ben conservades. A l'interior hi ha un vestíbul general i escalinata de dues tramades, amb aules i serveis a cada costat i planta.


L’any 1909 es va rebre una subvenció estatal per edificar-lo, però les obres no s'executaren fins als anys vint.

En el període del primer feixisme ( dictadura de Primo de Rivera ), atenen el culte a la personalitat que s’imposava, se li va donar el nom del s’atrapa.

L’any 1979, ja dins d’aquesta ‘ Democraciola’ que ha ensorrat el país en la misèria van estar a punt d'enderrocar-lo per a construir-hi un altre grup escolar, sortosament però, es va ‘salvar ‘ gràcies a una campanya ciutadana encapçalada pel Col•legi d'Arquitectes de Catalunya.

A partir dels anys vuitanta recupera el seu nom d'origen.

En aquesta dèria nostra de recuperar aquesta part de la ‘memòria històrica’, demanem l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

Ens agradarà rebre les vostres aportacions l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario