L’enciclopèdia ens diu que el llogaret de Siall és al NE del poble de Llordà, i com a únic fet remarcable esmenta la capella de Santa Clara de Mullol, romànica, del segle XII, capçada per un absis semicircular, de la que m’enviava imatges el Miquel Bailac Bonales
Llegia que està qualificada com una ‘obra rural’ del segle XII, primitiva però plena de detalls que fan beure la depuració ja d'algunes de les tècniques constructives aplicades en aquest temple.
Encara que està abandonada del tot, com la masia homònima, es manté dempeus, val a dir que de forma ‘miraculosa’.
És d'una sola nau coberta amb volta de canó apuntada, amb un arc toral cap a la meitat de la nau. Un absis semicircular, amb arc presbiterial també apuntat, tanca la nau per llevant. Una motllura bisellada per a assentar les arrencades de les voltes és tota l'ornamentació interior existent.
La porta és al sud, prop de l'angle amb la façana de ponent.
Té arc de mig adovellat amb pedres ben tallades. Dues finestres de doble esqueixada i una rosassa són les altres entrades de llum que té el temple. Les finestres, que tenen arestes motllurades, són una a la façana meridional i l'altra al centre de l'absis. La rosassa, molt primitiva, és a ponent, i recorda les gelosies de finestres del primer romànic. En formen la circumferència sis radis, tot excavat en un sol roc de pedra tosca.
A l’interior no hi ha cap element moble, ni ornamental.
Els carreus són irregulars, i el conjunt de l'obra, modest, però hi destaquen detalls ornamentals, com la inclusió de carreus de pedra tosca a les finestres, a la porta, a les voltes i als arcs que enriqueixen la seva decoració.
M’enviava també un mapa.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario