martes, 24 de marzo de 2015

L’ESCOLA DE LA II REPÚBLICA A VALLFOGONA DE BALAGUER. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Trobava noticies relatives a l’autoria d’una escola a Vallfogona de Balaguer per part de l’arquitecte Ignasi de Villalonga Casañes ( + 1970 )
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1933/05/23/pagina-6/33186801/pdf.html

en demanava informació a l’Ajuntament de Vallfogona de Balaguer, i rebia la següent resposta;

Bon dia,

En relació a la seva sol•licitud d’informació de data 17/03/15 amb registre E/87-2015, ens plau comunicar-vos que l’edifici de l’escola Salvador Espriu va ser construït entre els anys 1952-1954 per part de Regions Devastades. Es desconeix qui fou l’arquitecte.

Atentament.

Això em planteja dubtes.


L’escola Salvador Espriu és aquell edifici que construïa l’Ignasi de Villalonga Casañes ( + 1970 ), i que Regiones Devastadas reconstruïa – sense gaire pressa val a dir-ho, ja que per als feixistes les escoles no tenien – NI TENEN – cap especial prioritat, com si per exemple els edificis religiosos, administratius i/o militars - ?.

Hi ha o hi havia un altre edifici escolar a Vallfogona de Balaguer que puguem identificar amb aquell que s’aixecava per l’Ignasi de Villalonga Casañes ( + 1970 ) ?.

Atès que les fonts ‘ oficials’ no en tenen dades, demanem ara l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

Les imatges d’alguns dels edificis escolars d’aquella zona ens fan pensar en que s’aixecaven en èpoques anteriors a l’01.03.1939 en que la victòria militar dels feixistes, retornava les practiques quasi feudals a la vida quotidiana dels ciutadans.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.

No hay comentarios:

Publicar un comentario