lunes, 30 de marzo de 2015

ESCUELA NACIONAL. ARTEDÓ. ALÀS I CERC. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

La Rosa Ventura Cutrina, em feia arribar una fotografia de la ESCUELA NACIONAL d’Artedó.


L’enciclopèdia ens diu a l’entrada Artedó : Poble del municipi d’Alàs i Cerc (Alt Urgell), situat a 1 166 metres d’altitud, al vessant septentrional de la serra de Cadí, a la falda del puig de Sanatge.

El villare Artedone és documentat el 902. Segons Coromines, el nom prové del basc arte-dun , que significa ‘ple de roures verds’.

Al segle XIX donà nom a l’antic municipi de Cerc i en va ésser el cap.

No trobava cap referència a l’edifici de la ESCUELA NACIONAL, i ho demanaré a l’Ajuntament.

En aquesta tasca de recuperar la ‘memòria històrica ‘ demanem l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

A Catalunya TOTHOM ha tingut ocasió de veure almenys una escola.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail. com

No hay comentarios:

Publicar un comentario