viernes, 27 de marzo de 2015

LA TORRE LARIBAL / ESCOLA DEL BOSC. BARCELONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Llegia que el Josep Laribal Lastortras (Barcelona 1839 - 1904), Periodista i advocat. Va exercir com a jutge i també com a advocat, tot i que ell preferia ser considerat periodista, ja que va arribar a ser el director i propietari del diari republicà El Diluvio (1881-1895). Fidel a les seves idees, fou enterrat en la secció lliure del nou cementiri de Montjuïc, o sigui en el recinte civil.

Va ser l'amo dels Banys Orientals i de la finca enjardinada de la Font del Gat a Montjuïc. El 1909, un any després de la seva mort, la seva família va vendre la finca a l'Ajuntament de Barcelona, fet pel qual se'l coneix, ja que aquest espai ha acabat prenent el nom de Jardins de Laribal.

No trobava cap dada relativa al mestre d’obres i/o arquitecte autor de l’edifici conegut com la Torre Laribal, i més tard, com l’Escola del Bosc. Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com


L'arquitecte Antoni Falguera i Sivilla (Barcelona, 1876 - 1947) va ser l'encarregat de dirigir les obres de reforma i ampliació. La nova escola presentava unes magnífiques vistes sobre la ciutat amb el barri del Poble Sec en primer terme.

Finalment el 8 de maig de 1914 es va poder inaugurar l'Escola del Bosc. Rosa Sensat i Vila (El Masnou, 1873 - Barcelona, 1961) va ser l'encarregada de dirigir aquell projecte pedagògic renovador i avançat on s'intentava explicar als alumnes el perquè de les coses a través del contacte amb la realitat i l'experimentació.

L'any 1921 l'arquitecte municipal Adolf Florensa i Ferrer (Lleida, 15 de maig de 1889 - Barcelona, 14 de juliol de 1968), hi va fer el projecte d'ampliació amb un pavelló masculí de dues plantes d'estil noucentista.


A darreries dels 1960's, en els governs de José María de Porcioles Colomer ( Amer, Girona, 15 de juliol de 1904 - Vilassar de Dalt, Barcelona, 3 de setembre de 1993) la torre Laribal va ser enderrocada quan es va procedir a una nova ampliació del recinte.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario