domingo, 5 de marzo de 2017

IN MEMORIAM DEL 'CASTELLUM FRACTUM' DE SANT JULIÀ DE RAMIS. EL GIRONÈS.

El Joan Dalmau Juscafresa publica unes fotografies del runam del dit Castellum Fractum "castell en runes", de Sant Julià de Ramis a la comarca del Gironès.


Està localitzat en un enclavament estratègic des del qual s'observa una vista panoràmica, i per aquest motiu ha estat objecte d'ocupació al llarg de la història. La fortalesa fou construïda entre mitjans del segle IV i inicis del segle V dC a sobre d'un poblat ibèric que data del segle VI aC.


Està especialment situada per al control de la Via Augusta, i segons els arqueòlegs que l'han excavada, servia de magatzem i dipòsit d'intendència militar.


En una primera fase, aquest edifici està format per una gran aula rectangular amb una línia de pilars centrals. En els laterals s’obren diverses habitacions que comuniquen directament amb aquest espai central. En època visigoda segueix en actiu i desenvolupant funcions similars, però és objecte d'algunes reformes, com per exemple la transformació de l'aula rectangular central en un pati, i la construcció d'un primer pis sobre les habitacions laterals.

Tot i que no se sap del cert l'època en què la fortalesa quedà en desús, es coneixen certs documents d'època de Carlemany (segle IX) on apareix amb el nom de castellum fractum, és a dir, "castell en runes", fent referència a l'estat de runa en què es trobava ja en aquells moments.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El Josep Maria Plantalech Albertí, em feia arribar l’enllaç a la fitxa de Patrimoni Gencat :
http://invarque.cultura.gencat.cat/FitxaGeneral?index=5196&consulta=MSUxK0xsb3JldCBkZSBNYXIlMistMSU%3D&codi=6288

Per als catalans el patrimoni històric i/o artístic, la seva conservació , i la màxima documentació possible son un imperatiu ètic .

Antonio Mora Vergés

No hay comentarios:

Publicar un comentario