viernes, 10 de marzo de 2017

CASA DELS MIQUEL DE SOLÀ DE SANT PERE DE RIUDEBITLLES. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

Retratava l’antiga casa pairal que hi ha a la Plaça de les Eres, 6 de Sant Pere de Riudebitlles, a la comarca del Penedès sobirà.


La descripció tècnica ens diu que consta de planta baixa, pis i golfes. A la façana principal destaca un bonic portal de mig punt de grans dovelles de pedra. A la dovella central hi ha un escut on es representa el sol, simbolitzant el cognom dels seus antics propietaris, els Miquel del Solà. Al pis s'obren tres finestres amb balcó i a les golfes sengles ulls de bou, el central simulat utilitzant pintura. La casa va ser restaurada completament l'any 1900, pel propietari J. Soler.

Insuficients dades del promotor J. Soler – en aquella època ja era preceptiu inscriure als nascut amb nom propi, cognom patern, i cognom matern, o invertint l’ordre en el cas de tractar-se de matrimonis desiguals, pubilla amb cabaler - , res pel que fa l’autor de la ‘reforma’. Si hem de creure el que diuen - o no diuen - els ‘registres oficials’, la quasi totalitat d’edificis de Catalunya, els aixecaven enginyers, arquitectes, i/o mestres d’obres ‘desconeguts ‘, que curiosament aconseguien fer-ho sense que ningú se’n adones.

Aquesta desinformació és un èxit més del període franquista, cal reconèixer-ho com estímul per a posar-hi remei.

http://www.santperederiudebitlles.cat/web/documents/el_cultiu_de_la_vinya.pdf

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario