jueves, 16 de marzo de 2017

DOLMEN DE CAN MINA DELS TORRENTS. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar fotografies del Dolmen de Can Mina dels Torrents al terme de Palafrugell, a la comarca del Empordanet


S'accedeix al dolmen des de Palafrugell per la carretera que mena cap a Tamariu. Cal agafar el trencant direcció Llafranc i recórrer uns 800 metres fins poc després de passar el pont que travessa per sobre la riera de Llafranc. En aquest punt cal deixar la carretera i pujar per un corriol que surt a l'esquerra de la mateixa en direcció est uns 150 metres fins arribar a la part superior de la pineda on es troba emplaçat el dolmen.

Patrimoni Gencat ens diu que es tracta d'un dolmen de cambra poligonal, sense corredor. La roca natural està rebaixada artificialment, de forma irregular a l'interior de la cambra. La longitud màxima a l'interior és de 2,10 metres, i l'amplada màxima interior és de 1,60 metres. La coberta és d'una sola peça i tapa tota la cambra. No es conserva ni el túmul ni el cromlec, segurament degut a que es trobava al mig d'una vinya. Segons el Sr. Esteva el dolmen va ser utilitzat com a barraca, i per aquest motiu a l'interior no hi quedava res de material. A fora es van trobar sis fragments de ceràmica dolmènica i quatre fragments d'àmfora romana. Segons Josep Tarrús i Galter (Girona, Gironès, 1949) es tracta d'un probable sepulcre de corredor de cambra semicircular, aprofundida artificialment, fet de lloses de granit. Es conserven restes visibles del túmul de tendència circular. Segons el tipus arquitectònic del sepulcre, aquests mateixos autors dedueixen que la seva construcció data entre el 3400 i el 3000 aC.


Fa molts segles que les terres del Empordanet acullen, en la vida i en la mort, a l’espècie humana.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario