lunes, 20 de marzo de 2017

CA L'ANGLADA - CAN RAFEL BUXÓ. SANT JULIÀ DE VILATORTA. OSONA. CATALUNYA

Rebia unes bellíssimes fotografies del Joan Dalmau Juscafresa d’aquesta casa, quina primera designació es deu al fet que va ser residència del metge Manel Anglada; del que ens agradarà saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com el cognom matern, el lloc i data de naixement de traspàs, com també el d’en Rafael Buxó.

Llegia al Mapa de Patrimoni de Sant Julià de Vilatorta que fou bastida a finals del segle XIX (1897) i destinada com a segona residència. En Miquel Pallàs Sala (1876-1943) va projectar i construir l'edifici.

A finals del segle XIX, el poble de Sant Julià de Vilatorta es va convertir en un centre d'estiueig, fet propiciat per l'arribada del tren a la ciutat de Vic l'any 1875.

Edifici historicista d'influència clarament neogòtica. És de planta rectangular, i consta de planta baixa i un pis. La coberta és plana, i forma una terrassa amb barana d'obra. L'arrebossat de façana marca els junts dels carreus, a manera de decoració.



Al centre de la terrassa, al seu extrem posterior, sobresurt una petita torre de planta quadrada, que és la continuació de la caixa d'escala. L'accés a l'interior de la casa es produeix mitjançant un portal d'entrada d'arc deprimit amb motllures d'estil gòtic. Ambdós costats del portal, hi ha una finestra amb trencaaigües d'estil gòtic i creus gregues al centre de l'arc. Al primer pis s'hi obren tres finestrals; el del centre amb una balconada i els dels costats amb baranes, totes elles d'obra i decorades amb traceria d'inspiració gòtica. Entremig dels finestrals hi ha uns elements decoratius d'estuc, amb la data "1897". Sota el balcó hi ha una fita de carteles decorades. A la façana posterior, situada a migdia, hi sobresurten a la planta baixa i al primer pis uns porxos. En destaca la fornícula sense imatge; en Miquel Pallàs Sala, el seu constructor, tenia prevista la col•locació de la imatge de l’Arcàngel Sant Miquel.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario