viernes, 17 de marzo de 2017

ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE VIDA. CISTELLA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar imatges de l’ermita de la Mare de Déu de Vida, advocada originalment a l’Arcàngel Sant Miquel, situada dalt d'un turó situat a uns dos quilòmetres al nord-est del nucli de Cistella.




Patrimoni Gencat ens diu que és un edifici de planta rectangular, d'una sola nau. La porta d'accés, rectangular, es troba situada a la façana de ponent. La llinda presenta relleus que representen dovelles de pedra i la inscripció següent: "FRANCISCO VEHI ME FECIT 1695 RECTOR HUIUS PARROQUIAE. AVE MARIA ANUNTIASIONSIS ET VITE SINE PECATO CONCEPTA".

A la part superior de la llinda hi ha l'anagrama de la mare de Déu en baix relleu. Una porta situada al costat, actualment tapiada, presenta a la llinda la inscripció: "FRANCISCUS VEHI RECTOR UIUS PARROCHIE ME FECIT 1667". Un petit campanar s'eleva a l'angle sud-est de la capella. És de base quadrada amb obertures d'arc de mig punt. L'interior, emblanquinat, és cobert amb volta de maó.Es conserva el primitiu absis de planta semicircular, orientat a llevant que, durant la reforma del segle XVII va quedar convertit en capella lateral.

Hi ha referències documentals sobre la data de construcció de la capella, anteriorment anomenada de Sant Miquel per la primera advocació que tingué.

El 9 de setembre de 1429 el bisbe de Girona, Andreu Bertran ( València ? + Barcelona, 15.07- 1433 ) va concedir llicència per a construir una capella dedicada a l’Arcàngel Sant Miquel a la parròquia i terme de Cistella i en el lloc conegut per "Puig Corcoyll". El 15 de novembre de 1450 es consagrà la primera capella, que devia ser de dimensions molt reduïdes.

Posteriorment, vers la fi del segle XVII, el rector de Cistella, Francesc Vehí, va ampliar la capella cap a la banda nord, segurament fou aleshores que s'hi instaurà la dedicació a la Mare de Déu de Vida.

Més endavant, a mitjans de segle XVIII es va bastir la volta i cap a finals del segle XIX es feu una altra ampliació, cap a la banda est.

L'any 1985 es restaurà la teulada i es feren algunes obres de reparació de l'edifici.


Imatge de la Mare de Déu de Vida, robada a l’any 2010.
http://arrel2.elpuntavui.cat/punt-divers/article/4-divers/299949--entren-a-robar-a-lermita-de-la-mare-de-deu-de-vida-de-cistella-i-semporten-la-imatge-de-la-verge-.html

Un deixo un enllaç als Goigs d’aquesta església :
https://algunsgoigs.blogspot.com.es/2011/12/goigs-la-mare-de-deu-de-vida-alt.html

En la documentació antiga (villa) Cestella (Segle X), forma diminutiva d’origen incert.

El diccionari català valència balear recull; Etimològicament del llatí cistĕlla, ‘recipient de vímens’.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario