lunes, 13 de marzo de 2017

EDIFICI DE LA CASA DE LA VILA DE TERRASSA. VALLÈS OCCIDENTAL.

Retratava al Josep Olivé Escarré davant l’edifici de l’Ajuntament de Terrassa, aprofitant els darrers rajos de sol del dia.


Llegia que l’any 1898. l'Ajuntament permuta l'edifici propi pel que ocupava l’ Institut Industrial: s'enderroca l'edifici adquirit (antiga casa Galí) per a la nova construcció, segons projecte fet per Lluís Muncunill i Parellada (Sant Vicenç de Fals, Bages, 25 de febrer de 1868 – Terrassa, 25 d'abril de 1931), la façana i la sala capitular són dissenys de Muncunill, que en va dirigir les obres fins a l'any 1903. La construcció la va continuar el nou arquitecte municipal, Antoni Pascual Carratero (Terrassa, 1863 - Sant Boi de Llobregat, 7 d'octubre de 1929).

Amb tot, no va ser fins al 1986 quan es va acabar la façana segons el projecte original, amb una portalada amb tres arcs apuntats que donen accés a un atri. El primer pis té cinc finestres amb arc apuntat, amb una balconada també de pedra. Al pis superior compta amb quatre finestres de factura més senzilla. És considerada l'obra neogòtica pública més representativa de la producció de Muncunill.

De l'interior, en destaca el saló de plens i l'escala d'accés al primer pis, que es va construir l'any 1945.
Més ampliacions amb l'annexió de dues cases contigües, una d'elles l’antic Jutjat, i nou edifici de tres plantes fet el 1959-1960, sense esmentar qui en va ser l’autor. Ens agradarà tenir-ne noticies a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Actualment té possibilitats de gran ampliació per l'adquisició de la gran fàbrica Catex, S.A., que confronta amb el pati i pavellons de l'Ajuntament. Està prevista la reconstrucció de la planta alta, embigats i façana
Patrimoni Gencat en fa la següent descripció; edificat per a la funció de casa consistorial, amb sala de sessions, despatxos i oficines.

Façana i portada de la sala de sessions amb pedra de Montjuic. Aquesta sala i l'alcaldia amb enteixinats de guix; gran escala de pedra coronada de claraboia amb vitralls.

Construcció de maons, morter hidràulic i fusta de pi roig (melis); voltes de rajola i formigó; teulada de teula comuna o àrab, rajola blanquejada i fusta de Flandes. Paviment del vestíbul en pedra dura de Montjuic i de Sant Vicenç de Castellet. Arrebossats de cal o guix blanc.

Inacabada la part escultòrica del cos central i la façana. Projecte inicial un xic variat.

Restauració l’any 1943, , sense esmentar qui en va ser l’autor. Ens agradarà tenir-ne noticies a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No disposa Terrassa d’un Catàleg de Patrimoni en línia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario