viernes, 31 de marzo de 2017

TRESORS DE SEGURA. SAVALLÀ DEL COMTAT. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA

Visitàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, Segura, al terme de Savallà del Comtat, a la comarca de la Conca de Barberà, ens havíem anat trobant al llarg del mati, les destrosses provocades en l’arbrat per les recents nevades d’aquest mes de març de 2017. Això en aquesta comarca mancada de recursos humans i econòmics, és dramàtic i llevat d’un miracle és l’anunci d’un estiu d’incendis i desgràcies.


Retratava la façana de l’església parroquial advocada a Santa Maria de l'Assumpta, que segons s’explica es constitueix a partir d'una planta de creu grega, amb una coberta de dues vessants de teula àrab. Les primeres filades dels murs de l'edifici estan construïts a partir de carreus molt ben treballats. A partir d'aquests, la resta de l'edifici es basteix amb pedres del país irregulars. La façana és austera, on hi destaca la portalada principal d'estil renaixentista amb arc de mig punt emmarcada per dues pilastres que sostenen un frontó on es troba una petita fornícula. Corona el frontó una pedra gravada amb un element decoratiu Per sobre d'aquesta portalada es construeix un rosetó de mida mitjana. A la part superior de la façana es troba ubicat el campanar de planta rectangular. L'interior de l'edifici és actualment molt senzill, sobretot degut a les destrosses ocasionades en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, que els guanyadors qualificaven com ‘Guerra Civil’, o fins CRUZADA.

Es construïa al segle XVIII, ensorrant l’església romànica, els ‘diners d’Amèrica’ - el comerç amb les colònies americanes – feia que s’assolís el sostre demogràfic de Savallà i Segura al cens de 1857 amb 465 ànimes, a darreries de l’any 2016 es comptabilitzaven 59 habitants.


Estaven treballant al pi monumental que dona nom a la Placa, i que de ben segur, havia vist passar a l’indiano Isidre Gassol Civit ( Segura, Savallà del Comtat, 9 de novembre de 1831 - Barcelona, 17 de febrer de 1917), que feria aixecar les escoles públiques, els rentadors i un magnífic edifici que es troba justament davant del pi.


Escoles de Segura.Isidre Gassol Civit ( Segura, Savallà del Comtat, 9 de novembre de 1831 - Barcelona, 17 de febrer de 1917)


Edifici de la Plaça del Pi. Isidre Gassol Civit ( Segura, Savallà del Comtat, 9 de novembre de 1831 - Barcelona, 17 de febrer de 1917)

Catalunya ha patit la pèrdua irreparable d’aquells patricis, substituïts ara per patètics personatges que fan avergonyir a tothom.


Edifici d'inspiració modernista.

En relació al Pi monumental de Segura consultava a : http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/coneixeu-nos/arbres-monumentals/am_arbres_monumentals_fitxes/conca-barbera/

Constava que no se’n fa esment, com tampoc d’altres arbres singulars dels que anirem parlant en successius lliuraments.


La Conca de Barberà ha patit – i pateix – una fortíssima caiguda demogràfica, i en situacions de quasi supervivència, s’entén que les ‘qüestions culturals, patrimonials i/o artístiques’ no siguin les del màxim interès.

Les actuals Administracions públiques catalanes superiors, Consell comarcal, Diputació, Generalitat, haurien de fer-se càrrec d’aquesta tasca de documentar el patrimoni natural, històric i/o artístic existent en els municipis que no compten amb la força demogràfica i/o econòmica suficient.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario