martes, 28 de marzo de 2017

QUE EN SABEU DE CAL CARDENAL, AL CARRER DEL PROGRÉS, 22 DE PALAFRUGELL?.

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar fotografies de la casa del carrer del Progrés, 22, de Palafrugell, que es coneix com cal Cardenal , recordem que en la llengua catalana- el castellà no té aquestes subtileses - cal, implica proximitat i àdhuc confiança, i en cap cas té relació amb la propietat del immoble.

Trobava a la pàgina 82 de 480 de:
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf

Casa urbana entre mitgeres, de tres plantes i tres crugies. Façana simètrica, amb ritmes verticals. Tres obertures a cada planta.


Als baixos portal d’arc, al centre, entre dues finestres enreixades. Als dos pisos un balconet semicircular en l’eix central. A les crugies laterals grans balconades. Sota les llosanes dels balcons hi ha grosses mènsules decorades, cal esmentar les dels dos balconets de l’eix central, la inferior afigura la testa d’una dama de llarga cabellera, la superior representa un de bust militar, ambdues són d’obra o de terra-cuita, en alt relleu. L’arrebossat de la façana, del qual s’ha renovat recentment l’acolorit en to ocre clar, té lleus incisions imitant carreuada.

L’interior de la casa és ben cuidat, les habitacions conserven els sostres d’embigat; destaquen els arrimadors de rajola policroma, amb decoració ja modernista. A la decoració de ferro forjat de la tarja de la porta hi figura l’any 1858.

L'anterior PEPIPH de 1990 explica que segons una tradició oral recollida a la població, els busts de la part alta de la façana representarien el general Joaquín Baldomero Fernández Álvarez Espartero (Granátula de Calatrava, província de Ciudad Real, 27 d'octubre de 1793 - Logronyo, 8 de gener de 1879) Virrei de Navarra, Príncep de Vergara, Duc de la Victòria, Duc de Morella, Comte de Luchana , Vescomte de Banderas, i regent del regne de 1840 a 1843.


No em lliga gaire el comentari ‘ semblaria lògic suposar que la dama tindria una simbologia lligada al progressisme’.


No en trobava – i em sembla sorprenent - cap referència a :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/resultats.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Palafrugell&page=7

Tampoc – i aquí no em sorprèn- a:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Palafrugell

Per descomptat - «spain is different!» - cap dada del promotor ni de l’autor d’aquest edifici que s’aixecava l’any 1858, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Recordo que a lògica ens deien que si tots els cignes son blancs, tot el no blanc és no cigne. En política els que defensen la república com a forma de govern tenen al seu favor la presumpció d’honestedat, si apliquem el mateix criteri, tots els que no defensen la república com a forma de govern NO TENEN al seu favor la presumpció d’honestedat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario