jueves, 2 de marzo de 2017

TORRE SIMONA. MONT-RAS. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar fotografies de la torre Simona, edificació actualment aïllada, que formava part d’una masia que fou enderrocada.


Fotografia de Josep de Cabanyes. 1930. Fons : Estudi de la Masia Catalana. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya

Patrimoni Gencat ens explica que segurament té el seu origen en els segles XIV-XV, és un dels més interessants i millor conservats de la comarca.

La Torre es troba situat a la urbanització del mateix nom del terme de Mont-Ras, al sud-est del nucli. És una torre aïllada de planta rectangular i conserva la corsera de la part superior, que presenta tres arcs a les façanes nord i de migdia i quatre a llevant i ponent. Hi ha restes d'espitlleres i conserva algunes obertures d’interès, la més interessant de les quals, una porta enlairada d'arc de mig punt amb dovelles regulars de pedra, es troba a la banda de ponent. Cal esmentar la regularitat dels carreus de granit, disposats en filades horitzontals, amb què va ser construïda la torre.


Únicament hi havia torres aïllades amb funcions de guàrdia i bada, en indrets propers al mar. Les torres situades més al interior exercien com a llocs de refugi, dels que vivien i/o treballaven al seu redós.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , els catalans tenim el deure moral d’evitar la transformació del NOSTRE patrimoni històric en un ‘Parc Temàtic’, pel consum de desvagats i turistes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario