El Joan Dalmau Juscafresa publica unes fotografies de l’església parroquial del nucli de Saldet, al terme de Ventalló, a l’Empordà sobirà, advocada a Santa Eugènia.
Patrimoni Genc at en diu; edifici d'una sola nau amb absis semicircular, orientat a llevant. La nau és coberta amb volta de canó seguida, amb un tram pròxim a la capçalera corresponent a alguna reforma, doncs és lleugerament apuntat. En el punt d'unió d'aquests dos sectors hi ha un arc toral apuntat. L'absis és cobert amb una volta ametllada, amb l'arc triomfal lleugerament apuntat. El sòl interior de l'edifici és molt més baix que el nivell de circulació exterior, fet que obliga a accedir-hi baixant quatre graons que condueixen a la porta d'entrada. L'accés principal al temple està ubicat a la façana sud. Es tracta d'una portalada romànica formada per dos arcs de mig punt en gradació, llinda i timpà llis. La façana original de l'edifici, orientada a ponent, fou transformada a mitjans del segle XIX. Actualment, tant aquest parament com el de la banda nord, es troben adossats a d'altres construccions. L'absis presenta una finestra d'arc de mig punt de doble esqueixada. Al costat del portal d'accés s'alça un campanar de cadireta d'un arc de mig punt bastit amb maons, i a l'altre extrem de l'edifici, entre la nau i l'absis, n'hi ha un altre, aquest últim de dos arcs. A destacar que l'església conserva en el seu interior una pica baptismal del segle XVI.
Fotografia de Jacob Casquete. 2009
La construcció original està bastida amb carreus de pedra ben escairats. En algunes parts, corresponents a intervencions posteriors, s'ha utilitzat el pedruscall i el maó.
Les característiques estructurals de l'església de Santa Eugènia permeten situar-ne la construcció entre les segles XI i XII.
Al segle XIX, en allargar-se la nau per l'oest, es va perdre els frontis original de l'edifici. De la mateixa època és el campanar de cadireta situat a l'esquerra de la porta d'accés.
Quan al topònim SALDET, ens diu el diccionari català valència balear; Llogaret del terme de Ventalló (Alt Empordà). Etimològicament del llatí salĭcētum, ‘salzereda’, segons Coromines (Est. Rom. III, 227). En l'any 859 apareix documentada la forma Salcidum (Abadal CC, II, 354).
Molt recomanable la lectura de SANTA EUGÈNIA DE SALDET i LA SEVA HISTÒRIA de JAUME CAUSSA SUNYER
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario