lunes, 13 de marzo de 2017

SANTA AGNÈS DE SOLIUS. SANTA CRISTINA D’ARÓ. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa en feia arribar imatges de l’església de Santa Agnès, que s’aixecava al segle XVIII, iniciada el 1773 i feta en estil barroc rural, que conserva en la seva construcció alguns elements del temple anterior romànic.

Patrimoni Gencat ens explica que és una església, feta amb pedra local, de petites dimensions, amb una sola nau, absis poligonal i capelles laterals que conserven alguns retaules barrocs i neoclàssics de factura popular. La façana té una porta d'entrada d'estil neoclàssic amb una fornícula que protegeix la imatge de la santa i la data 1777. Més amunt hi ha una petita obertura circular, un rellotge de sol i una finestra quadrada. Les parets són de pedra vista, excepte la façana que està arrebossada.El campanar és una torre de planta quadrada amb coronament octogonal; conserva la base romànica, a la qual encara s'hi poden veure els finestrals romànics (avui tapiats).

L'església es troba integrada en el conjunt del monestir de Santa Maria de Solius.

A la capella esquerra trobem els retaules de Sant Baldiri d'estil neoclàssic del segle XVIII (1773) i el de Santa Agnès (1773), com també ho és el retaule de la Mare de Déu del Roser del mateix segle. Per últim podem veure el retaule de Sant Isidre.


Fotografia de Jordi Contijoch Boada

Apareix esmentada per primer cop en un document de l'any 1103 amb el nom de "Sancte Agnetis Olivensis", antic nom donat al poble de Solius. Actualment pertany a l'arxiprestat de la Bisbal, antigament pertanyia a l'ardiaconat de la Selva.

.L'edifici actual es va iniciar el 1773 i sembla que es va acabar el 1782, tot aprofitant el material de l'antiga església romànica.

El campanar es va fer entre els anys 1827 i 1834, tot i que encara conserva la base romànica, inclosos els finestrals que avui resten tapiats.

A l'interior de l'església, dins les capellers laterals, es conserven uns retaules neoclàssics de factura popular. Cal destacar el de la Mare de Déu del Roser i el de Sant Isidre. També es conserven diverses làpides sepulcrals d'alguns rectors de la parròquia.

A partir de 1967, quan uns monjos de Poblet es van instal•lar a l'antiga rectoria, es va convertir en l'església d'aquest nou monestir de Santa Maria de Solius, priorat cistercenc i filial de Poblet. Aquest monestir va ser fundat el 21 de gener de 1967, festa de Santa Agnès, patrona d'aquesta parròquia.

Els ‘diners d’Amèrica’ no sempre guanyats honestament, servien per enderrocar una bona part del romànic català.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario