Parlava del topònim Bot amb una persona que té l’àrab com a llengua materna, m’explica que el terme BOU , que com en la llengua francesa es pronuncia ‘bu’ s’utilitza per a referir-se a un col•lectiu, en el cas que ens ocupa el HUD, sense cap mena de dubte com defensa Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), i recull el botenc Antoni Cortés i Manya, el topònim fa referència a la pertinença del indret als HUD, ‘el lloc dels hud’, a la comarca del Penedès s’han conservat topònims clarament indicadors d’assentaments andalusins: Mediona dels Madyûna, Madyûna, nom d’una tribu berber profusament documentada a Al•Andalus, Gelida dels Banû Gellidassen (fills del rei) o Lavit dels Banû Labîd
La capital del Marroc, Rabat – en la nostra llengua – significa el mateix que les Ràpita, Ràdiba, Ribat,....
https://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/02_epalza_0.PDF
https://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/14_epalza.PDF
l’ Antoni Cortés i Manya, recull algunes ‘aportacions’ del Joan Amades i Gelats (Barcelona, 23 de juliol de 1890 - 17 de gener de 1959), que no comentaré
http://www.xtec.cat/crp-baixebre/JOAN_AMADES_I_LES_TE/JAMADES/JAMADESTA.pdf
M’aturava a retratar l’església parroquial, advocada a Sant Blai, imagino que tothom – que té una certa edat - recorda «Sant Blai gloriós, cura'm la gola i lleva'm la tos»
http://www.levante-emv.com/opinion/2016/02/03/sant-blai-glorios/1374025.html
https://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/23_bibliografia_25.PDF
patrimoni Gencat ens explica que es tracta d'una església de nau única i planta rectangular datada el segle XVII. No té transsepte i la capçalera és de tipus poligonal tallada. La creueria està distribuïda en quatre parts a la nau i, a les capelles laterals, els contraforts que separen aquestes, surten a l'exterior per la part més alta i entre ells es situen les finestres d'il•luminació -o sigui a la part de dalt de les capelles-.
Al lloc on hi havia el cementiri, posteriorment a l’any 1939, es va fer una capella i la seva corresponent sagristia.
L’any 1936 el presbiteri havia estat retallat per eixamplar la via que venia de Gandesa, destruint així, el retaule major i la sagristia que hi havia al darrera.
Només la façana que té la porta i l'absis és visible ja que les altres fan de mitgeres. Al costat de la porta hi ha una fornícula amb una figura de Sant Blai.
Dins, té un cor on hi havia una barana i una plataforma per a l'orgue que probablement eren originals, encara que avui estan perduts.
Llegia, guarda unes pintures de Joan Lahosa i Valimaña (Prat de Comte, 4 de novembre de 1902 - Barcelona, 5 d'octubre de 1981). No podia accedir al interior, com tampoc h havien fet els autors de la fitxa de patrimoni Gencat, ni els de la Reial i Militar Diputació Provincial, ni els amics de campaners.com
El campanar, espigada atalaia, és quadrat, construït amb carreus tallats i de filades regulars. La seva portalada d'accés és clàssica, molt simple, amb un arc de mig punt que té impostes, guardapols i cassetons florals a l'intradós. Als laterals hi ha dues columnes toscanes que suporten l'entaulament i el frontó triangular partit per col•locar-hi una fornícula. Les cobertes són de terra, tota de carreus.
El patró titular de l'església parroquial és Sant Blai, amb festa el 3 de febrer
https://jserranodaura.wordpress.com/2013/04/02/prego-de-les-festes-de-bot-de-2012/
http://www.raco.cat/index.php/ButlletiCETA/article/viewFile/216666/295227
Entrava a l’Ajuntament per demanar un plànol amb informació turística i em deien que no en tenen, i ho justificaven - ho recullo per l’antologia de disbarats - per estalviar ‘despeses’, li feia la reflexió clàssica, si ningú saps que teniu d’interessant serà MOLT difícil que us vinguin a fer una visita, alhora li explicava la diferencia entre despeses ( que acostumen a fer-se en benefici d’alguns ) i inversions, que generen efectes benèfics per a tota la comunitat.
No podia accedir fins a l’ermita de Sant Josep pel pèssim estat en que es troba el camí, a la tarda sentiria a la ràdio que des de la Generalitat de ‘ Barcelona’ es repartiran diners per arranjar camins rurals a Catalunya. Esperem que a Bot en els toqui algun,oi?. Imagino que a la resta de COMUNIDADES AUTONÓMICAS ja els deuen haver asfaltat tots, i que com acostuma a dir el ‘camarada’ Mariano Rajoy Brey (Santiago de Compostel•la, 27 de març de 1955), ‘todos los españoles son iguales’, ara ens ‘toca’ a nosaltres.
Ens agradarà rebre imatges del interior de l’església de Sant Blai de Bot, a l’email coneixercataluya@gmail.com
Ho demanaré – també - a l’Ajuntament aj.bot@altanet.org
Sou pregats de fer seguir TOTS els posts que parlen de la Terra a la premsa comarcal ; El FATUMER, Pinell de Brai, La Riuada (Móra d'Ebre), El Pedrís (Bot) , La Cabana (La Fatarella), Mal Pas (Ascó), Revista del Centre d'Estudis de la Terra Alta, Xàrata (Xerta), etc.., i també a premsacomarcal@premsacomarcal.cat , naciodigital@naciodigital.cat , i a qualsevol mitjà que us sembli que pot estar interessat en difondre el patrimoni històric i/o artístic de Catalunya
No hay comentarios:
Publicar un comentario