La Maria de Sant Joan de Palamós em feia arribar una imatge de la Creu de terme que es troba a l’entrada del nou Cementiri de Palamós.
La descripció tècnic ens diu : Creu del calvari concebuda com a creu de terme. Formada per una creu llatina de braços de secció quadrangular rematats, els tres superiors, per florons gallonats de secció piramidal amb un collarí d'oves entre aquests i el braç. El braç longitudinal inferior mostra el mateix collarí d'oves però el floró final ha estat substituït per un tram de planta quadrada amb la superfície estriada. Cartel•les cargolades se situen en els angles dels braços configurant un perfil estrellat al conjunt. A l'anvers, presideix la creu la imatge de Crist crucificat, mentre que al revers hi trobem la imatge de la Verge. En els plans del braços dels tres braços superior d'ambdues cares, just abans d'arribar als florons finals, podem observar caparons alats en relleu. La creu resta damunt una columna rematada amb capitell motllurat que recorda els models dòrics. El sòcol de la columna presenta en una de les cares l'escut de la vila de Palamós dins un medalló ovalat envoltat de roleus i la data 1593. El conjunt reposa damunt una base graona de secció poligonal. on consta la realització d'aquest darrer element: 1926.
Originàriament la creu va ser plantada a la plaça del Portal, actual plaça dels Arbres, el dia 28 de maig de 1593, pel metres d'obres Pere Carles. El Portal de la Bassa era el nom donat a una de les portes que donava accés a Palamós quan encara estava envoltada per muralles.
La creu del Portal va ser destruïda l'any 1868 durant uns actes vandàlics – recordeu que encara estem al REINO DE ESPAÑA- les restes de la creu es van dipositar al cementiri del Pedró, i l'any 1904 Salvador Bonet la va fer reconstruir, i la va guardar a casa seva on tenia un petit museu.
El any mateix 1904 va ser plantada a l'entrada del nou cementiri de Palamós.
Trobava una referència a una imatge de l'any 1920, en la que es pot observar que la motllura estriada del braç inferior era una mena de pedestal acabat també amb sanefa d'oves i el capitell motllurat estava guarnit amb oves, sanefa perlada i floretes. Com a única dada (Bastardes, 1982). Sou pregats de fer-nos arribar una còpia a l’email coneixercatalunya@gmail.com
La Creu de terme és un poderós símbol que em fa recordar el solitari monòlit que prop de l’església de Sant Andreu de Castellcir , al Moianès, diu a tothom :
No ens manqui valentia
Per estimar la Pàtria :
Déu ha creat els pobles.
No hay comentarios:
Publicar un comentario