jueves, 2 de mayo de 2013

SANTUARI DE NOSTRA SENYORA DE LA CAU. RIPOLL


El Quim Rodon publicava una bellíssima imatge del més que desconegut Santuari de la Mare de Déu de la Cau, al diccionari català valència balear trobava : La Cau: nom d'un santuari de la Mare de Déu situat en el terme de Llaiers, en el cim de la muntanya Morro del Quer, en el municipi de la Parròquia de Ripoll.



Desprès de fer recerca per la xarxa trobava un enllaç, en el que hi ha força informació :

El que s’anomena ‘Santuari ‘, no té certament la imatge ‘clàssica’ dels edificis religiosos –  no és però un fet inusual -.  El primer pensament que et ve al cap en veure l’edifici,  es que es una cobert i/o barraca per recollir el bestiar.

No hi ha cap dada – en l’enllaç esmentat – de la data en que s’aixecava per primera vegada, si que al voltant de l’any 1700, es tornava a refer.

S’esmenta que va patir seriosos estralls en els dies foscos el genocidi contra Catalunya; qui sinó els enemics de la nostra nació, podrien considerar un ‘benefici’ destruir’ la imatge de la mare de Deu ?.  

Abans d’aquell període tràgic la devoció popular atribuïa a la Mare de Déu de la Cau, bona mà en matèria de casamentys, fins al punt que les parets del santuari estaven atapeïdes de rams de núvia.  Copiava uns versets que em semblaven deliciosos :



Fadrina que va a la Cau
torna amb promès;
i, als dos anys,
ja n'hi pugen tres.
,
S’invocava també a la Verge davant del risc de pedregades, i també en aquesta ‘especialitat’ excel·lia la Mare de Déu.   

L’any 2002, els veïns de Llaers van començar les obres de restauració de la ermita, arranjant el teulat, posant finestres noves i netejant la part interior. Aquests mateixos veïns impulsen l’aplec de primavera amb la sana intenció de no deixar perdre una tradició molt enraigada en les contrades de la serra de Milany.

Quan al topònim al diccionari català valencià balear  es recull, que  molt problablement deriva etimològicament del llatí calvu, ‘pelat’.

Sou especialment pregats d’ajudar-nos a completar les dades relatives a aquest lloc de culte, així com a fer-nos arribar si existeixen Els Goigs d’aquesta advocació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario