martes, 7 de mayo de 2013

CASA DE JOAN ESCORSA SORIA. TARRAGONA


En ocasió dels lliuraments dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2012-2013 que es van dur a terme al Teatre Metropol, el dia 4, en els quals participava, vaig tenir l’oportunitat de fotografiar alguns monuments  de la Ciutat mentre ens esperàvem -amb la meva família- a que obrís el Teatre.

M’explicaven de la Casa Escorsa una bonica història :  la del ric industrial de Barcelona que s'enamora perdudament d'una noia del Serrallo, que era venedora al Mercat;  la família d'ell no està d'acord que es casi amb una noia de classe inferior, i fins i tot la gent de Tarragona murmura sobre el tema, ell però,  – enamorat amb bogeria -  li fa construir el millor edifici de Tarragona (el primer a tenir ascensor), en què viuen fins a la mort d'ell,  l’any 1944 , amb 71 anys i sensefills.

Trobava una magnifica descripció d’aquesta casa que aixecaria l’ arquitecte , Antoni Pujol Sevil, (1902-2001):



La planta de l'edifici és trapezoïdal i irregular; disposa de semisoterrani, planta baixa, tres pisos i té una torre circular semiexempta, que remata el dibuix de la construcció. La planta baixa està feta amb encoixinat. El portal d'accés és de punt rodó; simula unes dovelles col·locades a salta cavall. La planta baixa té unes finestres rematades amb un frontó triangular.

Les finestres de les balconades del primer pis disposen d'un arc que actua com un frontó semicircular que les embelleix. El tercer pis, separat per una franja horitzontal, marca l'inici d'una galeria amb finestres formades per un arc de mig punt. Per damunt seu, una cornisa soportada per mènsules sosté la línia d'arrencada de la barana de pedra artificial guarnida amb animals fantàstics afrontats.



La parta la qual es va concedir més importància compositiva i senyorial és la torre circular, ja que el finestral de la planta baixa és molt més gran que la façana principal, que dóna a l'avinguda Pau Casals. Al damunt d'aquests finestrals hi ha dues tribunes, una per pis, i un balcó al tercer pis. Les baranes de la casa són de ferro forjat. La torre està coronada per una cúpula, coberta de pissarra i finida amb un penell de ferro forjat.

La casa en el moment que fou construïda tenia un jardí que la separava de l'edifici annex.

Gaudíem a cor que vols amb la passejada, com ho fèiem més tard en l’acte al Teatre Metropol:  organitzat, sense pauses,  els premiats van delectar-nos amb les seves paraules,  per acabar amb concert magnífic,  ofert per Joan Reig & Refugi,  i un refrigeri al pati del Teatre com a cloenda.

Em quedava amb el desig de donar les gràcies per haver pogut assistir a l’acte , que  promou sens dubte la llenguacatalana, i aprofito  aquestes ratlles, per felicitar  a les persones que el van organitzar.

Va ser una gran vetllada.

Rosa Ventura Cutrina 

No hay comentarios:

Publicar un comentario