Retratava – no sense dificultat – la façana de l’església parroquial de Regencós, advocada a Sant Vicenç, la descripció tècnica ens diu, edifici d'una nau, capçalera poligonal i capelles laterals, (tres per banda) obertes entre fers contraforts. Les voltes són llunetes, amb cornisaments motllurats. Al parament exterior de l'absis hi ha una làpida amb la següent inscripció: A 28 DE ABRIL 1805 FUE PUESTA LA PRIMERA PIEDRA. La portada, al frontis, és decorada amb pilars adossats i simples motllures; sobre el seu arc rebaixat hi figura l'any 1815 i una inscripció. Sobre l'angle NW de l'edifici es dreça el campanar de planta quadrada, amb arcades apuntades. La construcció és de grans rebles i morter, lligant amb carreus angulars.
Tenen a Regencós un altre temple, en aquest cas del ‘ saber’ del que no se’n diu res en relació al seu valor ‘monumental ‘.
Fou el primer edifici a Regencós , pensat i construït exclusivament per a ús escolar, mercès a l'aportació del patrici Josep Torres i Jonama (Palafrugell, 26 de desembre de 1857 – Niça, 15 de desembre de 1946).
Va portar el projecte de construcció de les noves escoles directament d'Amèrica; el disseny del grup escolar s'inspirava en els models que aleshores es construïen als Estats Units. A banda d'aquest grup escolar de Pals , Josep Torres i Jonama també va contribuir a la construcció de les escoles de Palafrugell , Pals i Mont-ras. El paleta que els va construir va ser Miquel Brias Torrent, de Palafrugell.
Trobava un magnífic treball de Gemma Domènech i Casadevall ‘Ús i abús del patrimoni arquitectònic escolar’ , quina lectura us recomano.
http://www.raco.cat/index.php/revistagirona/article/viewFile/96072/150471
L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.
Demanem l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario