lunes, 23 de febrero de 2015

CEIP SANT PAU. FIGUERES. GIRONA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com [ coneixercatalunya@gmail.com ] començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ), una dada per fer-vos reflexionar, només en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i alguns son hores ara, només un trist record, cal tenir en compte però, que abans d’això la Mancomunitat de Catalunya, ja havia fet un gran esforç en l’àmbit cultural.

Enfo, publica una fotografía del Col•legi Nacional Sant Pau, CEIP Sant Pau, o Escola Sant Pau, de Figueres, del que trobava a la fitxa técnica; edifici situat al centre històric de la ciutat. Es tracta d'un edifici exempt voltat de patis, jardins i camps d'esport, que originàriament estava dividit en dues ales (una de nois i una de noies) que més tard (any 1968) es varen unir per un cos central. La façana principal presenta al primer pis s'obre a una gran terrassa (originàriament coberta per rosers) i el segon a balcons sostinguts per mènsules, amb balustrada i pilars. La façana s'ordena a partir d'uns cossos sobresortits que tallen la galeria a nivell del segon pis i que donen relleu al conjunt.


La façana posterior segueix la mateixa ordenació sense terrasses ni galeries. Coberta a dues vessants, de teules amb cornisa dentelada

L'any 1919 a instància de l'Ajuntament, la Mancomunitat condeix un crèdit per construir la nova escola de Figueres. Els fets polítics (cop d'estat, etc.) endarrereixen la seva construcció. L'any 1925 el govern central aprova un nou crèdit, i comencen les obres. Els canvis polítics, instauració de la II República, aplaça l'acabament de l'edifici fins al 1932.

L'escola s'inaugura el 14 d'abril de 1933. Els plànols són dels anys 1925-1930.

No trobava enlloc el nom de l’arquitecte autor del projecte, al que es fa referència com ‘ l’arquitecte director de construccions escolars de la província ‘.
https://docs.google.com/file/d/0B9JGGBPiTZABLWdJVGg2dEJoX3M/edit

El CEIP Sant Pau de Figueres en ocasió de celebrar el seu 75è aniversari, organitzava diferents actes per tal de celebrar-ho. La Delegació de l’Alt Empordà del COAC hi col•labora amb l’elaboració d’un pòster retallable de l’edifici de l’escola i amb la conferència ‘Les escoles de la república’ que anirà a càrrec de l’arquitecte Josep Maria Rovira Gimeno (Barcelona, 1947 ), del seu parlament exttacto ‘ aquesta escola va ser construïda l’any 1933 i és obra de l’arquitecte Rafael Sánchez Echevarria, segueix el model constructiu de la resta d’escoles que es van construir en l’època de la República’. Ens agradarà tenir noticia de les dates, i llocs de naixement i traspàs de Rafael Sánchez Echevarria a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario