lunes, 23 de febrero de 2015

ESCOLES CAMPS ELISIS. LLEIDA. CATALUNYA

Manuel Sola, publica una fotografia de l’edifici de les dites ESCOLES CAMPS ELISIS, l’autor fou l’ L’Adolf Florensa i Ferrer (Lérida 1889 - Barcelona 1968), la descripció tècnica, força minsa, ens diu ; edifici aïllat, compacte, amb planta rectangular, de planta baixa i pis i cos central singular. Façana amb composició simètrica de porxos amb arcades, terrat amb balustres i sortint, el cos central, de la direcció. Rematat d'elements neoclàssics i realitzat amb pedra artificial i arrebossat https://sites.google.com/site/centredeformaciodadultssegria/historia-del-centre


Lleida, com qualsevol de les altres províncies catalanes, té un bon nombre d’edificis escolars anteriors als II feixisme, dictadura de Franco, i que devem a la Mancomunitat de Catalunya, i/o a la II República.

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i alguns son hores ara, només un trist record.

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Demanem l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario