sábado, 14 de febrero de 2015

EL MOLÍ DE LA VILA. CAPELLADES. L’ANOIA. CATALUNYA

El Josep Antoni Uriz Rodríguez retratava el Museu Molí Paperer de Capellades, o Molí de la Vila, a Capellades a la comarca de l’Anoia.



La descripció tècnica en diu que té l'estructura típica dels edificis coneguts com a "molí paperer": base rectangular i plantes altes calades de finestretes que deixaven pas a l'aire que eixugava l'estesa del paper mullat, eixit de la tina i escorregut a la premsa.

És del segle XVIII , era l'antic molí paperer anomenat "Molí de la Vila", al costat de la "Bassa", font natural amb un cabal de 12 milions de litres diaris.

A principis de segle XX, el Molí encara quedava fora de la vila.

L'any 1961, sota el patronatge d'un grup d'industrials paperers, fou inaugurat el Museu a la Vila de Capellades.
A partir de 1982 s'integra a la Xarxa de Museus Comarcals i es vincula al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya impulsat per la Generalitat de Catalunya.

Curiosament no hi ha constància del mestre d’obres que aixecava aquest edifici, que ha vist passar reis, dictadors, repúbliques, feixistes ,... i que contempla entre atònit i dessolat, com des de la ‘democraciola’ que començava l’any 1978, s’ha fet un formidable salt mortal enrere, que ens ha portat altre cop als anys 40 del segle XX. Val a dir que amb la col•laboració ‘desinteressada’ de les elits politiques del REINO DE ESPAÑA.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario